In de krant staat...

Uit Acteren is een Vak 22

Het viel me op. Groot aangekondigd staat in een artikel bij RTL Nieuws dat "alleskunner Maan" nu ook gaat acteren. In het artikel lees ik dat ze de "hoofdrol" heeft in een speelfilm. Ik vind het heel leuk voor Maan dat ze de kans krijgt om zich op allerlei gebied te ontwikkelen, en denk dat ze zeker een meisje met veel talent is. Toch trek ik ook mijn wenkbrauw op. Want acteren is een vak. Een ambacht waar mensen jaren voor op de toneelschool zichzelf ontwikkelen. Als je na al die jaren ploeteren, zelfonderzoek, vallen, opstaan en weer onderuitgaan, gemangeld worden en ondergedompeld in alle facetten van het vak, als een van de weinigen daadwerkelijk de eindstreep haalt dan sta je aan het begin.Dan volgt de zoektocht naar een plek waar je ontwikkelde talent tot zijn recht gaat komen. En ook dat is soms een lang proces, met strijd, frustratie, hoop, tussendoortjes-om-bij-te-blijven tot je die plek vindt. Van de toneelschool lukt het niet iedereen die te vinden.

Er zijn er ook die uiteindelijk toch hun koers verleggen naar een ander vak. Omdat het een harde wereld is waar je niet altijd zomaar tussenkomt. Al in 2008 werd door Robbert van Heuven geschreven over de vele werkloze acteurs die rondliepen in het artikel: Zijn er niet gewoon teveel acteurs? Nog altijd vindt een groot gedeelte niet of niet direct werk.

Daarom gaat mijn wenkbrauw omhoog. Omdat Maan als alleskunner een hoofdrol krijgt. 

Waarom kiest een filmmaker dan niet voor een van deze opgeleide acteurs? Dan weet je in elk geval zeker dat je kwaliteit van acteren aan je film verbindt. En misschien lukt het Maan heel goed, ik wil daar geen voorschot op nemen, maar verbindt zij niet vooral haar naam? Wordt zij de publiekstrekker op haar naam of op haar acteerkwaliteiten? Ik gun haar de wereld, echt, maar toch?

Ik zag eerder films waarin mensen die vanuit een andere hoek bekende Nederlander waren, opeens ook het acteren aan hun cv toevoegden. Met helaas wisselend succes. Ik blijf toch altijd de bekende Nederlander zien, zeldzaam dat het personage me voldoende raakt om de "acteur" te vergeten. En dat zou ik nou juist zo graag willen. Opdat iemand gewaardeerd wordt om het talent, niet om de naam an sich. En wie weet is Maan de uitzondering op de regel. 

Het werkt zo, misschien moet ik me er minder druk om maken, maar t viel me op. En ik schreef er over. En nu weet je hoe ik er over denk... 

Mooi toch?

handtekening-ida

Dingen die ik leer probeer ik ook in mijn lessen in te zetten. Meer weten over mijn lessen? Ga naar workshops en trainingen op mijn website voor een overzicht van het hele aanbod


linkedin facebook twitter