Anderhalve meter

Uit Acteren is een Vak 42

Anderhalve meter. Dat is iets minder dan mijn armen uitgestrekt. Ik ben namelijk 1.80 en als ik mijn armen uitstrek is die lengte net zo lang als ik zelf ben. Da Vinci tekende dit al als voorwerk voor zijn schilderijen. Verhoudingen moesten in zijn kunstwerken kloppen.

Mensen moeten dus bijna 2 armlengtes bij mij vandaan blijven als ik me aan de 1,5 meter houdt. Dat is het beeld dat ik mezelf geef als ik in de supermarkt loop en langs mensen moet om mijn boodschappen te pakken. Dat is waar ik op let als ik de hond uitlaat, als iemand aan mijn deur belt, als ik aan het werk ben.

In mijn werk is 1,5 meter wel spannend. Ik werk als trainingsacteur en dan kan afstand lastiger zijn. Aan de andere kant: we hebben er allemaal mee te maken, dus voor de deelnemer geldt dit ook. Dat maakt het toch al weer minder ongemakkelijk: er is begrip.

Mijn werk als regisseur bij operagroep The Fat Lady ligt nu stil, in zoverre dat we zeker plannen ontwikkelen, alleen nog niet op de vloer aan het werk zijn. Volgens de richtlijnen is acteren een contactberoep, waardoor er iets mee mogelijk is. Toch wil je (ik) wel voorzichtig blijven. Op de vloer met 1,5 meter is best een issue. Ik word blij van mooie verhalen over hoe mensen oplossingen zoeken. Als je toch dicht bij de mensen wilt zijn, kan je er ook voor kiezen hogerop te gaan. Theatergroep Mangrove uit Rotterdam ging op stellages aan de slag.

Als je risico wilt verkleinen kan je ook een poos met elkaar in een zelfgekozen quarantaine gaan en dan toch een stuk maken waarin nabijheid en intimiteit niet geschuwd hoeft te worden. Een intiem stuk juist op grotere afstand gaan spelen maakt dat je nieuwe dingen ontdekt en toch een goede spanning kunt houden. Voorstellingen multidisciplinair maken: deels film deels live, of juist een voorstelling over de opgeslotenheid van altijd achter een scherm moeten zitten. Een ander inititatief was juist een mini-serie maken over wat mensen doen in coronatijd. Hoe maak je contact en hoe ga je online daten?

Kortom: 1,5 meter is nu een beschermende maatregel, en of je het er nou wel of niet mee eens bent dat het als maatregel klopt, dit is wat het nu is. En hoe mooi is het dan, dat je, zonder aan de maatregel te tornen, weer prachtige dingen kunt maken?

1,5 meter. Ik let op mijn afstand naar jou, jij ook naar mij? Het hoeft ons niet te belemmeren mooie dingen te doen en DAARDOOR onze regie weer te pakken. Heerlijk. Zonder strijd.

Mooi toch?

handtekening-ida

Dingen die ik leer probeer ik ook in mijn lessen in te zetten. Meer weten over mijn lessen? Ga naar workshops en trainingen op mijn website voor een overzicht van het hele aanbod


linkedin facebook twitter