Stelling: “Zodra controle de plaats van vertrouwen inneemt, zijn er alleen verliezers.”

Uit Tips en Weetjes over Trainingsacteren 11

Als in communicatie op de werkvloer dingen ‘lastig’ zijn wringt er denk ik volgens deze definitie iets in het vertrouwen.
Ik hoor het op verschillende niveaus: De stagiair die geen feedback durft te geven (of niet weet hoe) uit angst voor een slechte beoordeling. De medewerker die vindt dat de collega zich er te makkelijk van af maakt. De medewerker die de baas liever ontloopt omdat ie anders niet op tijd naar huis kan. De baas die regels bedenkt omdat anders iedereen zijn eigen ding gaat doen. Er worden controlesystemen bedacht, in- en uitklokken zodat je kunt zien of mensen werkelijk aan het werk waren, er worden controlesystemen van de controlesystemen bedacht enzovoorts.

Ik laat je graag dit verhaal lezen. Het is niet van mij, maar ik vind m heel goed passen in het thema van deze brief.

Een fabel?

Een kleine mier kwam alle dagen te vroeg op het werk en begon onmiddellijk te werken. Ze was productief en zeer tevreden.

Haar baas, een leeuw, was verbaasd dat de mier werkte zonder toezicht. Hij dacht: als zij zoveel presteert zonder supervisie, zou ze dan niet nog meer presteren onder permanent toezicht? Hij wierf een kakkerlak aan die een grote ervaring had in het superviseren en die prachtige rapporten kon opstellen.

De eerste maatregel die de kakkerlak nam was een prikklok plaatsen om het komen en gaan van de mier te registreren. Vervolgens had de kakkerlak een secretaresse nodig om hem te helpen met het opstellen van de rapporten en … hij wierf ook een spin aan om het archief te beheren en de telefoongesprekken te controleren. De leeuw was zeer tevreden over de rapporten van de kakkerlak en vroeg hem bovendien de productie en de tendensanalyse in grafiek te zetten. Het is toen dat de kakkerlak een computer en een laserprinter aankocht en… een vlieg aanwierf om de informatica te beheren.

De mier, kortgeleden nog productief en stralend, werd wanhopig van die berg papier en van al die vergaderingen die haar tijd opslorpten! De leeuw vond dat het tijd werd om op de werkplaats van de mier een sectorverantwoordelijke aan te stellen. Deze post werd toevertrouwd aan een krekel die, om te beginnen, een ergonomische stoel aankocht voor zijn kantoor en vast tapijt liet plaatsen. Deze nieuwe verantwoordelijke had ook een computer nodig en een assistente om een strategisch plan uit te werken om het werk te optimaliseren en het budget betreffende de dienst van de mier te controleren.

Op dit ogenblik kon de mier er niet meer om lachen en zij maakte zich iedere dag kwader en kwader. Het is toen dat de krekel zijn baas, de leeuw, er van overtuigde dat een studie van de werksfeer absoluut noodzakelijk werd. Na de werklasten te hebben bestudeerd stelde de leeuw vast dat de dienst waar de mier werkte niet meer zo productief was als vroeger. Hij wierf de uil aan, die bekend stond als een vermaard en eersteklas raadgever, om een audit te doen en een oplossing voor te stellen.

De uil liep drie maanden rond in de kantoren en stelde een enorm dik rapport op met als besluit: er is veel te veel personeel in deze onderneming. En raad eens wie de leeuw het eerst ontsloeg. De mier natuurlijk want : “zij gaf blijk van een tekort aan motivatie en had een houding die tot conflicten leidde”.

Klopt de stelling of heb jij een andere mening? Ik hoor het graag van je. 

 

handtekening-ida


linkedin facebook twitter