Die DBA toch...

Uit Tips en Weetjes over Trainingsacteren 7

  

In de afgelopen maanden heb ik in vergelijking tot eerdere jaren minder werk. Niet dat ik stil zit, maar ik merk dat ik op dit moment vaker ander werk doe dan trainingacteren. De portemonnee moet wel gevuld namelijk, want ook ik vind beleg op mijn brood lekker.

Ik dacht dat het te maken kon hebben met dat mijn focus nu op dat andere werk ligt. Ik geloof er namelijk in dat, dat waar je je op focust naar je toe komt. Maar om mij heen hoor ik het ook: “ik heb minder werk dan vorig jaar”, “ik begin me zorgen te maken”, “dit jaar is wel echt anders”.
Vreemd.

De economie begint weer aan te trekken, meestal een voorbode voor meer werk in plaats van minder.
De laatste keren schreef ik in mijn brief over de DBA. Inmiddels wordt steeds vaker aangegeven dat het er niet helderder op geworden is.
Dit filmpje van afgelopen september geeft naar mijn mening goed aan wat de gevolgen zijn van het invoeren van de DBA: 

http://nos.nl/nieuwsuur/video/2130973-werkgevers-schuw-voor-zzp-ers-door-nieuwe-wet.html


Ik begrijp best dat het goed is om schijnconstructies aan te pakken. Ik vind het ook goed dat zowel opdrachtgever als opdrachtnemer verantwoordelijk worden gesteld voor een zuivere arbeidsverhouding. Waarom gaat er dan toch zoveel dreiging van uit? Als er een goed contract is, dan zijn zaken toch helder?
Het probleem zit m denk ik onder andere in het feit dat de belastingdienst kritisch is op de contracten. Terecht, zou je zeggen, want gesjoemel levert alleen maar ellende op en dat wil iedereen juist voorkomen. Maar doordat contracten niet worden goedgekeurd, gaan opdrachtgevers je niet inhuren. 

Goedgekeurde DBA

Dankzij de inspanningen van de NVvT hebben trainingsacteurs een goedgekeurde DBA en dat heeft best veel voeten in de aarde gehad. Een trainingsacteur die met dit contract komt, kan dan ook zonder problemen worden ingehuurd. Onze opdrachtgevers hoeven zich dus in wezen geen zorgen te maken. Wat het ingewikkeld maakt, is dat in heel veel branches het (nog) niet zo goed geregeld is en dat de politiek nu in de 2de kamer de discussie voert over de zin van de DBA. Dat veroorzaakt opnieuw onrust. Blijft ie of blijft ie niet? Als ie verdwijnt, wat geldt dan? Dit jaar nog de Var maar daarna? Gaan we terug naar het oude? Vragen, vragen, vragen. 

Onduidelijkheid maakt voorzichtig, je kunt maar beter het zekere voor het onzekere nemen. Een kant van mij snapt dat voorzichtigheid geboden is, maar een andere kant van mij kan er gewoon kwaad om worden: de politieke keus om elke ZZP’er over 1 kam te scheren door deze nieuwe regeling heeft al heel wat ZZP’ers de kop gekost. Helaas.
Ik kan me nog staande houden en volg de ontwikkelingen. Mooi lijkt het, maar de andere kant is dat ik het meeste werk dat ik nu doe NIET over trainingsacteren gaat, terwijl ik dat juist zo graag doe. 

 

signatuur


linkedin facebook twitter