Een vak --- apart.

Uit: Tips en Weetjes over trainingsacteren 44

Het is voor mij inmiddels zo vanzelfsprekend waar mijn vak over gaat. Ik kan er een korte en lange versie over geven: in de kern komt het er op neer dat ik gedrag lever waar iemand mee kan oefenen. Vaak lever ik gedrag dat een ander als lastig ervaart. En dat kan alle kanten op gaan: ik kan de stille medewerker zijn die altijd wel ja zegt terwijl jij als leidinggevende mij wat mondiger wil maken en mij leren grenzen aan te geven. Ik kan de patient zijn die weerstand heeft tegen alle medicijnen en ze niet trouw inneemt, ook al weet ik in mijn hart dat het wel beter voor me zou zijn. Ik kan de baas zijn die altijd jou overruled en meer van je eist dan wat eigenlijk bij je taakomschrijving hoort. Ik kan de verdrietige nabestaande zijn die niet meer weet hoe het leven weer op te pakken. Of de lastige puber die niet wil praten over de problemen thuis omdat ik bang ben dat ik dan nog meer problemen ga krijgen.

Als mensen in communicatie iets lastig vinden kan dat verschillende oorzaken hebben: niet weten hoe je er op moet reageren als het emotioneel wordt, geen tijd hebben voor aandacht omdat een klus af moet; de veronderstelling dat de ander niet begrijpen kan wat je bedoelt of de overtuiging dat jij het voor het zeggen hebt maar dat "ze" nooit luisteren. Of je bent zo aan je vaktaal gewend dat je het moeilijk vind om dingen in zeg maar jip-en-janneke taal te formuleren.

Allemaal mogelijkheden

Trainingsacteren wordt veelal in het verband van rollenspelen gezien. En dat is niet gek, want een heel groot deel van ons werk bestaat uit het spelen van rollenspelen waarin de acteur en de deelnemer tegen over elkaar zitten en een gesprek hebben. De acteur laat het als lastig ervaren gedrag zien, om de deelnemer te laten oefenen hiermee om te gaan.

Maar er zijn meer terreinen waar een trainingsacteur ingezet wordt. Een trainingsacteur kan dagvoorzitter zijn bij een evenement, simulatie-patiënt in gesprekken of bij verpleegkunde, mystery-guest in bedrijven. Er zijn acteurs die in games in bedrijven werken of die als act worden gevraagd iets  over een bedrijf over het voetlicht te krijgen.

Trainingsacteurs spelen rollenspelen, spiegeltheater, werken met improvisatie-technieken, doen telefonisch of via skype of vergelijkbare media gesprekken en kunnen ook trainen of als co-trainer worden ingezet. Niet elke acteur kan alles, daarom is het goed om in gesprek te gaan.

Wat kan jij allemaal?

Vraag een acteur naar wat hij in huis heeft, wat kan hij zoal. Jaren geleden werd mij gevraagd door een kennis of ik contact op wilde nemen met een chirurg. Hij had hem gebeld met de vraag voor acteurs en deze kennis van mij werkte op de toneelschool. Appeltje - eitje zou je denken maar mijn kennis wist gelukkig beter. Niet elke acteur is ook trainingsacteur. Net zoals niet elke trainingsacteur een theateropleiding of toneelacademy heeft gedaan voor hij dit vak in ging. Heel veel kennis van trainingsacteurs komt van andere werkvelden, van levenservaring die zij meebrachten toen ze aan de opleiding tot trainingsacteur begonnen.  En al die kennis en ervaring mag gebruikt worden! Inmiddels verzorg ik met 2 collega's al jaren als trainer/acteur voor diverse opleidingen, die deze chirurg opgezet heeft, de communicatie-modules.

Dus vraag! Want waarom zou je niet gebruik maken van een specialisme van een acteur dat verder gaat dan het spelen van een rollenspel en geven van Feedback?

Wat een mooi vak, toch?

handtekening-ida


linkedin facebook twitter