Ik hoor alleen mezelf
Uit Acteren is een Vak 62
Onze oren, mits gezond, nemen alle geluid waar dat in onze omgeving is. Onze hersenen helpen ons om daar dan weer een scheiding in te maken in zaken die gehoord moeten worden en bijgeluiden. Wanneer iets een bijgeluid is hangt af van de situatie waarin het geluid te horen is. En dat heeft weer te maken met waar je met je aandacht op gefocust bent. Gelukkig maar, want als alles altijd met dezelfde intentie binnen zou komen zouden we 'horendol' worden.
Over hoe we geluid horen is moeilijk eenduidig iets te zeggen. Bijvoorbeeld over of iedereen altijd hetzelfde hoort, of alle hersenen dat op dezelfde manier ontvangen en opslaan. Voor een deel is dat wel te onderzoeken. Zet een groep mensen bij elkaar in een stille ruimte, laat 1 geluid horen, bijvoorbeeld een fietsbel. Allen zullen de fietsbel hebben gehoord en de omschrijvingen zullen vrij eens luidend zijn.
Bij de menselijke stem ligt dat anders. Wanneer je jezelf hoort praten hoor je een andere stem, dan hoe andere mensen jouw stem horen. Dat je stem zo anders klinkt in je hoofd dan in het echt, heeft alles te maken met de weerkaatsing van je stemgeluid. Het geluid dat we zelf produceren, wordt namelijk getransporteerd via de beenderen en niet via onze oren. Op het moment dat je spreekt, wordt het geluid weerkaatst in alle holtes van je schedel.
Jij ervaart je stem daarom anders dan jouw stem die anderen horen.
Als je je stem op een opname beluistert ontbreekt de weerkaatsing in je schedel en hoor je je woorden zoals ieder ander geluid: van buitenaf. Dat klinkt vaak een stuk schriller en hoger. Daar moeten veel mensen aan wennen, sommigen vinden het zelfs oonaangenaam.
Afgelopen week volgde ik een training stemgebruik. Het is in acteren handig om te weten hoe je je stemapparaat veilig inzet als je bijvoorbeeld schreeuwt of ruzie maakt in een scene. Hoe hou je controle over je stem en breng je wel de intentie over.
Onze stem krijgt klank via een van de vele spieren in onze mond en door de lucht die daar doorheen gelaten wordt. Net als bij andere spiergroepen in ons lichaam is het belangrijk dat ook deze spier aandacht krijgt. Een warming up als je veel moet praten of gaat zingen, aandacht voor hoe je je stem gebruikt en vooral ook: geen oordeel hebben op hoe je stem klinkt. Jij bent de enige die je stem op jouw manier hoort. Alle andere mensen horen hem op de manier die jij misschien onaangenaam vindt, maar voor hen is dat jouw stem. En niemand vind dat lelijk of onaangenaam, want het is de stem die ze van jou kennen. Leer van je stem te houden, ook van de stem die anderen horen. Spreek iets in en luister naar wat jij bij anderen overbrengt, dat helpt om er aan te wennen. Zoals jij je stem hoort, hoor jij hem alleen. Da's dan toch ook weer bijzonder?
Ik las een artikel dat kan helpen om bewuster met het gebruik van je stem omgaan. Ik deel het hier graag met je. Doe er je voordeel mee.
Dingen die ik leer probeer ik ook in mijn lessen in te zetten. Meer weten over mijn lessen? Ga naar workshops en trainingen op mijn website voor een overzicht van het hele aanbod