Feedback

Uit Tips en Weetjes over Trainingsacteren 

Al heel lang werk ik met verschillende trainers, op verschillende gebieden, waaronder in feedbacktrainingen.

Feedback meest genoemde 'eis' voor een kwalitatief goede trainingsacteur

Ik blijf het heel boeiend vinden dat er zo verschillend naar gekeken wordt. Er is natuurlijk niet maar 1 manier, maar toch. 

In de resultaten van de enquete die de NVvT liet uitgaan naar opdrachtgevers, trainers komt “Feedback geven als meest genoemde ‘eis’ voor een kwalitatief goede trainingsacteur uit de bus. 
Feedback dus. We geven het allemaal, we zijn er mee bekend, soms vragen we er ook om. Leuk om daar dan eens wat meer in te duiken. 

Wanneer gebruiken we de term ‘feedback’? We spreken over feedback in onze branche, als we een boodschap over het gedrag of de prestaties van een ander willen overbrengen. Letterlijk is het een terugkoppeling. Je koppelt iets over het gedrag of de prestatie terug opdat diegene kan vergelijken of verwerken. 

Feedback, een ander level?

Ik dacht: daar ga ik iets over schrijven, want dat boeit me.
Vaak zoek ik dan verder, naar een definitie of toelichting en zo kwam ik op Wikipedia.
Volgens Wikipedia is Feedback het heel afhankelijk van de toepassing van dit woord hoe de definitie wordt. Grappig! Wikipedia tilt het woord Feedback naar een heel ander level dan waar ik als trainingsacteur normaal gesproken op zit. Veel technischer! Pas als zesde item van de pagina zie ik dat het over persoonlijke relaties gaat. Het eerste punt  gaat bijvoorbeeld over geluidsweergave, audio-feedback. Je weet wel (of niet), als geluid ook door een microfoon wordt opgepakt en dan gaat rondzingen. Er is dan gelukkig ook een feedbackdestroyer, die dat kan oplossen. Hmm... interessant. 

In de meet- en regeltechniek wordt een zgn feedbackloop gebruikt om processen te beheersen. Ook interessant. Er bestaat bio-feedback, wist ik ook niet. Dat maakt lichamelijke reacties waarvan men zich doorgaans niet bewust is kenbaar. Hee, in een andere vorm doen wij dat in ons werk ook denk ik meteen. 

Feedbackregels

Bij de persoonlijke relaties staat wat ik interessant vind: dat feedback gaat over terugkoppeling: als de ene persoon van de ander een kritische reactie op zijn of haar functioneren krijgt. EN! dat kan volgens vaste regels gebeuren, zodat het niet kwetsend is! 

Ja. Dat vind ik belangrijk!  Even kijken wat Wikipedia beschrijft bij de feedbackregels! Tot mijn verrassing bestaat die pagina nog niet!  Uitdaging? Wie weet. Met collega's binnen de vereniging van trainingsacteurs heb ik een feedbacktraining mogen ontwikkelen. Omdat onze opdrachtgever het belangrijk vind. En omdat er veel verschillen zijn. Omdat goed feedback kunnen geven niet vanzelfsprekend is en er ook onder de leden behoefte aan oefenen is. Een training om je skills aan te vullen, te scherpen, te onderhouden, want zoals Covey zei: hou de zaag scherp. Inmiddels wordt deze training met enige regelmaat aangeboden voor de leden. En hoe ervaren sommige collega's ook zijn, het maakt niet uit.  De belangrijkste feedback op deze feedback training is: Fijn dat we weer even kunnen oefenen, onze zagen kunnen scherpen.
Trainers, we luisteren graag naar wat jullie belangrijk vinden, omdat we graag met jullie samen blijven werken. En omdat we voor onze kwaliteit willen instaan. 

Ida van de Lagemaat

(TW2-17)


linkedin facebook twitter