Focus

Uit: Tips en Weetjes over trainingsacteren 35

Deze zomer had ik bedacht een heleboel achterstallig werk te doen. Er ligt nog een af te schrijven boek, administratie, voorbereiding van een regie, aquisitie voor meer interessant werk, te organiseren cursussen. Mijn dagen kan ik dus best vullen. En toch... ik krijg het soms maar moeilijk voor elkaar. En dat komt omdat er nog heel veel andere dingen zijn waardoor ik me laat afleiden.

Ik heb in mijn huis een werkkamer. Dat is fijn, want dat is een plek van rust en focus, zou je zeggen. Voorheen liet ik me makkelijk afleiden door een boek uit de boekenkast, of een app van een vriendin. Maar dat probeer ik op mijn werkkamer niet te doen.

Ik schrijf "probeer", want het is niet altijd makkelijk.

Ik denk dat ik echt een doener ben, zeker als ik dingen samen met anderen doe. Als ik aan het werk ben kan ik me heel goed focussen, dan vergeet ik makkelijk de tijd, dat ik nog boodschappen moet doen, dat ik visite krijg enzovoorts. Ik ben bezig met waar ik op dat moment mee bezig ben. Waarom lukt met dat dan niet goed op mijn werkkamer?

In een artikel van Het Effectieve Werken las ik over focussen:

"Leren focussen is heel belangrijk als het niet vanzelf aan komt waaien. De kracht van focussen wordt vaak onderschat en dit zorgt ervoor dat we steeds slechter in staat zijn om goed te focussen. Zo werd er in het jaar 2000 een onderzoek gedaan dat in 2015 werd herhaald. Dit onderzoek, door het National Center for Biotechnology Information uitgevoerd, legde vast hoe lang we kunnen focussen. In 15 jaar tijd moesten we bijna 4 seconden inleveren. In 2015 konden we gemiddeld nog 8,25 seconden focussen, terwijl we dit in 2000 gemiddeld 12 seconden konden."

Ik realiseer me dat ik nu al meer dan deze 12 seconden aan dit artikel werk, en dat geeft me hoop.

Focus , tips om er beter mee om te gaan.

Focussen valt te leren dus, en dan is het belangrijk te weten wat maakt dat je je focus verliest. Bij mij is dat ongeordendheid. Als mijn bureau vol ligt, ligt ie vol met aantekeningen waar ik iets mee moet. Dat is voer voor afleiding.

Als ik iets aan het schrijven ben, zoals nu, dan zoek ik soms op het internet of dat wat ik schrijf wel echt klopt. Ik schrijf namelijk liever geen onzin. En ook dat is voer voor afleiding. Er is zoveel te vinden op het internet, ook van mijn andere interesses, dat ik me al snel kan verliezen in informatie die al lang niet meer over mijn schrijfwerk gaat.

Het werken thuis is an sich ook al een afleidend iets. Als er van beneden geroepen wordt of ik zin heb in koffie, of waar de sleutels van de auto liggen, dan is mijn neiging om meteen op te springen en daar iets mee te doen.

Het gevolg van afgeleid zijn is dat ik vaak opnieuw alles moet doorlezen om te zien waar ik gebleven ben. Dat kost dus per definitie extra tijd.

Het lijkt me zo heerlijk om goed te kunnen focussen op ALLE werkplekken! Ik heb al overwogen om een werkplek buitenshuis te zoeken, maar daar houden op dit moment de financien me nog tegen, helaas.

Op de website die ik noemde vind ik handige tips:
* Zorg dat je vooraf bedacht hebt wat je gedaan wilt hebben en hoeveel tijd je daarvoor wilt gebruiken. Time-managment. Echt een "do".
* Leg je telefoon niet naast je, zet m in elk geval op uit. Voor mij absoluut een "do". Wat een afleidend ding is dat toch.
* Zorg voor een opgeruimde omgeving. Tsja, die is lastig voor me, maar ik ben er mee bezig. Opruimen is niet echt mijn ding merk ik.
* Zorg voor jezelf. Eet, drink en mediteer regelmatig. Ja die helpt me! Regelmaat sowiezo, maar ook momenten om alles te overdenken helpen me om gefocust te zijn. Afleidende gedachten zijn echt een stoorzender namelijk!
* Concentratie- oefeningen helpen om te leren focussen! Een goede concentratie oefening is bijvoorbeel bij het eten heel precies waarnemen wat je aan het doen bent. Zet je zintuigen op scherp: wat hoor je, proef je, ruik je, voel je en zie je? Hoe lang kauw je, hoe voelt het als je doorslikt? Hoe is het verschil tussen eten en drinken. Echt een aanrader omdat deze op meer gebieden werkt. Het maakt je bewuster, het focust, het scherpt je zintuigen. En dat bij elkaar geeft ook nog eens rust. Hoe heerlijk!

Deze tips deel ik graag met je want ik vind ze waardevol.

Wat past jou?

De manier waarop je leert focussen is aan jou. Iedereen heeft zijn eigen manier van leren. Vind ook de manier die bij je past. Mijn dochter zegt wel eens: "Mam, leg iets dan steeds op dezelfde plek, dan kan je het altijd terugvinden". Ik heb in de loop der jaren heel veel systemen bedacht om het voor mezelf makkelijker te maken en daarmee beter te kunnen focussen. Van sommige systemen wist ik al na een dag niet meer hoe het werkte. Uiteindelijk vind ik mijn weg, en zo moet het ook. Wat voor mij werkt, daar gaat het om.

Ik kan focussen. Dat weet ik. Dat merk ik als ik regisseer, les geef, in trainingen acteer. Op en top focus (probeer me maar uit, dan merk je dat dit zo is). De stap nu is die focus ook te vast te houden in mijn eentje op mijn werkkamer. Een mooie uitdaging. 

En dit artikel heb ik nu aan een stuk door kunnen schrijven. Dat is toch een mooi voorbeeld van gefocust zijn in mijn eentje?

Wat een mooi vak, toch?

handtekening-ida


linkedin facebook twitter