Als je maar genoeg oefent
Uit Tips en Weetjes over Trainingsacteren 63
Soms zijn nieuwe dingen lastig aan te leren. Het kan een worsteling zijn voor het eindelijk goed is.
Iedereen weet dat je al door te oefenen dingen gaat beheersen. Mijn dochter kon als dreumes dagenlang met een sok oefenen tot ze hem zelf aan kon trekken. Nu denkt ze er nooit meer over na. Leren lopen ging ook bij iedereen met vallen en opstaan.
Dingen leren vragen tijd, nieuwe dingen vragen er vaak ook om dat je oude dingen loslaat. En dat zijn van die dingen die het soms lastig maken.
In trainingen waar ik aan meewerk krijgen deelnemers nieuwe kennis, en mogen ze met mij oefenen hoe ze daar vaardig in leren communiceren/ mee om kunnen gaan als ze weer aan het werk zijn.
Het is niet gek dat het niet altijd zo simpel werkt. Een verandering vraagt tijd, en zeker als in dat proces eerst nog iets moet worden losgelaten.
Wat wel gek is, is dat we dat vaak wel lijken te verwachten. Bedrijven en organisaties kopen bijvoorbeeld trainingen in als er een verandering gaat komen of gaande is. Het is logisch dat het personeel dan getraind wordt om op de nieuwe manier te gaan werken. Na een training gaat men als het ware 'on the job' verder leren en zorgen dat het nieuwe vertrouwd wordt. Dat is hoe het bedacht is. Maar het blijkt in de praktijk toch net even anders te liggen. De oude gewoontes zijn hardnekkig, het nieuwe is nog niet eigen, de werknemer is heel erg bewust van nog onvoldoende bekwaamheid en dat kan iets met het zelfvertrouwen doen. Terwijl het wel een goede training was!
Tegen mijn kinderen zei ik vaak: als je maar genoeg oefent ontdek je hoe het werkt. Dat kreeg ik zelf ook mee en heeft me vaak geholpen. Ik geloof nog steeds dat dat in veel situaties zo is. Niet voor niets hoor je vaak dat je pas echt leert autorijden NA het halen van je rijbewijs. In de praktijk leren we het meest hoe dingen werken. Je leert lopen door te gaan doen.
Bij dat 'doen' zit voor mij wel iets wat ik belangrijk vind. Als je in de praktijk gaat leren heb je vaak anderen nodig om te oefenen. En daar zit meteen de kwetsbaarheid. Want niet iedereen zit te wachten op dat je nog moet oefenen. En een ander 'gebruiken' om jezelf meer te bekwamen kan alleen als de ander ook weet dat je dat doet. Dat maakt dat, waar het gaat om het oefenen van nieuw gedrag of een andere manier van communiceren, dat het niet zo vanzelfsprekend is dat je 'on the job' leert.
Toen we als trainingsacteur de omslag maakten naar online werken hebben we ook zo'n periode meegemaakt: we moesten dit wiel goed uitvinden en er vaardig in worden. In mijn lessen heb ik vaak genoemd dat oefenen met elkaar beter werkt dan dat je de deelnemer als je oefenmateriaal gebruikt. In de loop der tijd zie ik veel vaardige collegae langskomen, en hoor ik ook over 'oefengroepjes'. Zelf bied ik ook oefenmomenten aan als het om online werken gaat. Vaardig worden zonder brokken, dat is toch wat we willen? Want oefening baart kunst is voor mij nog altijd waar, en dat doe ik het liefst op een plek waar ik ook nog even de fout in mag gaan en niemand dat erg vindt.
Mooi toch?