Durf je invloed uit te oefenen?

Uit: Tips en Weetjes over trainingsacteren 49

Beïnvloeden is een belangrijke vaardigheid als je samenwerkt.

Beïnvloeden gaat over iets of iemand proberen te veranderen. Over invloed nemen op... We worden voortdurend beïnvloed, van jongs af aan. Door je ouders, je omgeving, je school, omstandigheden en door wat je zoal in je leven meemaakt. Beïnvloeden, invloed hebben gaat over samenwerken. Het gaat over bespreken hoe dingen aangepakt kunnen worden, wat je wilt bereiken, waar je wilt dat iets verandert, kortom hoe je samen gaat zorgen dat iets werkt, voor jezelf, voor elkaar, voor de organisatie. 

We laten ons ook beïnvloeden door social media, door reklames, door de politiek. We zijn dan ook, mag wel gezegd worden, beïnvloedbare wezens. En daar is in de kern niets mis mee.

Als we zo beinvloedbaar zijn, zou je denken dat we ook weten hoe te beïnvloeden. Maar op een of andere manier lijkt dat toch niet altijd op te gaan. Er is een scala aan trainingen op internet te vinden die mensen leren hoe ze op een adequate manier kunnen beinvloeden.

In trainingen waar ik aan mee werk als trainingsactrice kom ik geregeld tegen dat mensen dit moeilijk vinden. Beïnvloeden heeft ergens een negatieve bijklank. Het woord beïnvloeden roept op dat een ander het voor het zeggen heeft in plaats van de persoon zelf: "Hij staat onder invloed van zijn moeder" wordt gezegd als iemand niet direct zijn eigen mening lijkt te verkondigen. Misschien is dat zo? Wordt ons geleerd dat we zelf ook invloed kunnen uitoefenen? Te weinig denk ik.

Als we in een situatie zitten die niet comfortabel is, kunnen we daar dan iets aan doen? Niet altijd, maar wel veel vaker dan we denken.

Invloed uitoefenen begint bij kenbaar te maken dat iets oncomfortabel is. Door dingen bespreekbaar te maken en het effect op jou te benoemen ontstaat er ruimte om naar verandering of aanpassing te gaan kijken. Als niemand weet dat ik op een houten stoel niet prettig zit, zal ook niemand bedenken dat er een andere stoel moet komen.
Als je dingen bespreekbaar maakt zonder te veroordelen of eisend te zijn is de kans groot dat de ander mee gaat denken, begrip krijgt en blijft luisteren. En dat biedt kans voor verandering, of verduidelijking waarom dingen zijn zoals ze zijn. Dat biedt kans op gesprek, en gesprek opent kansen op verandering. 

In trainingen merk ik dat soms alleen al het echt durven benoemen hoe je iets ervaart een wereld van verschil kan maken. Als dat geen invloed is....

Wat een mooi vak, toch?

handtekening-ida


linkedin facebook twitter