Inzet van een Trainingsacteur

Uit Tips en Weetjes over Trainingsacteren 13

  

Er zijn heel veel gebieden waarop een trainingsacteur in te zetten is. In veel trainingen gaat het om rollenspelen met casuïstiek van de deelnemer. Maar ik doe meer dan dat. In mijn opleiding heb ik een schat aan middelen meegekregen om in te zetten. 

Een vorm is dat deelnemers de acteur mogen interviewen. Ze krijgen de vrijheid te vragen wat ze willen, want de acteur is nog nieuw, dus ze weten niets van hem of haar. Ik beantwoord gesloten vragen met een kort ja of nee, open vragen leveren veel meer informatie op. 

Doorgronden?

Naast het onderscheid tussen open en gesloten vragen (beiden zijn van waarde overigens, afhankelijk van wat voor soort informatie je wilt hebben), kan deze interview-vorm ook gebruikt worden om te oefenen met LSD, Luisteren, Samenvatten, Doorvragen. Laatst zei iemand in een training dat de D voor hem voor Doorgronden staat. Interessant, want als je iets wilt doorgronden, ga je op het onderwerp door met meer vragen, ga je graven naar meer informatie. Dat woord past daarom, maar in het algemeen wordt bij de D het woord Doorvragen gebruikt.

Interpretatie

Tijdens een training is het ook mogelijk tussentijdse oefeningen te doen. Als deelnemers neigen naar aannames en veronderstellingen in plaats van Doorvragen of Doorgronden kan ik gedrag laten zien wat de deelnemers mogen analyseren. Als ik zuchtend en snel binnenloop, om mij heen kijk en met mijn voeten stamp, terwijl ik op de klok kijk, dan kan daar een wereld van interpretatie uitrollen. Deze oefening helpt deelnemers bewust te worden van hun snel ze neigen in te vullen wat iets kan betekenen in plaats van sec bij de waarneming te blijven.

Ook het voorlezen van een klein verhaaltje kan een ingang zijn. Daarna stel ik vragen over stukjes van het verhaal die meer manieren te interpreteren zijn.
Mensen hebben hun eigen beelden bij een verhaal. Als ik zeg dat ik naar bed ga, ziet de deelnemer de route die hij zelf aflegt om naar bed te gaan, met al dan niet een trap die ik op of af moet. De deelnemers krijgen bij de vragen die ik stel de opdracht om goed na te denken of ze weten dat het zo is, of dat ze het interpreteren. Alleen wat werkelijk in te tekst stond kunnen ze weten, de rest is persoonlijke interpretatie. Het geeft vaak een verrassend inzicht aan deelnemers. 

Pressure-cooker

Ik werk af en toe ook mee aan managementgames, waarbij deelnemers een dag lang allerlei bedrijfsgerelateerde gesprekken voeren, waar ze punten kunnen scoren op hun persoonlijk functioneren en hun team effort. In kleine groepjes komen deelnemers langs verschillende acteurs, die allen een eigen functie in een fictief bedrijf hebben. De deelnemers zijn de nieuwste leidinggevende en oefenen hun leidinggevende capaciteiten in al die verschillende situaties. Deze vorm is vaak een “pressure-cooker”.  Je rolt als deelnemer van de ene in de andere situatie en leert zo in een dag heel veel over je managmentskills, en hoe die toe te passen. 

Naast trainingen kan ik ook ingezet worden in mysteryshops. Bedrijven laten regelmatig mysteryshops uitvoeren om te toetsen of de medewerkers volgens de richtlijnen van het bedrijf hun werk doen. De mysteryshopper bezoekt als ‘gewone’ klant het bedrijf en beoordeelt aan de hand van een rapportage het bezoek dat vervolgens weer door de opdrachtgever wordt gecommuniceerd met de werknemers. Deze ‘shops’ zijn bedoeld om de kwaliteit van het bedrijf hoog te houden.

Zo zijn er nog veel meer manieren waarop een trainingsacteur kan worden ingezet. Nieuwsgierig? Wil je meer weten? Voel je vrij om contact met me op te nemen, ik ga graag het gesprek met je aan.  

signatuur

linkedin facebook twitter