Ken je netwerk
Uit Tips en Weetjes over Trainingsacteren 74
n een voorstelling door de oorspronkelijk Iraanse cabaretier/acteur Saman Amini stelde hij de vraag aan het publiek of we ook allochtonen als vrienden en kennissen hadden. Meteen voegde hij er aan toe dat dat woord niet meer mag, maar dat we moeten spreken van mensen met een migratie achtergrond. Terwijl de Engelse vertaling van het woord letterllijk 'Immigrant' is. Soms ligt het zo gevoelig welk woord gebruikt wordt. Een normaal en door iedereen begrepen woord krijgt een negatieve bijklank en mag dan niet meer. Maar goed, dat terzijde.De voorstelling ging over de vlucht van zijn familie uit Iran en hoe de integratie ongeveer verlopen was. Een boeiende voorstelling, dat sowieso, aanrader!
Door dat onderwerp plaatste ik de vraag bijna automatisch in het vakje asielzoekers. Ik vroeg me oprecht af of ik asielzoekers kende, of die in mijn vrienden en kennissenkring zaten en ik vroeg me af waarom ik me dat af moest vragen.
Ik kon het op dat moment niet bedenken. Als je me vraagt of ik asielzoekers ken, zeg ik nee. Ik weet wel van een aantal mensen dat ze via een asielprocedure in Nederland zijn gekomen, een paar wonen hier bij mij in de straat. Maar het zijn geen vrienden, die bij me langs komen, met wie ik koffie of een wijntje ga drinken.
Ik heb wel mensen met een migratieachtergrond in mijn familie, mijn vriendenkring. De mensen die ik ken zijn niet via een asielprocedure in het land gekomen. Sommigen via een huwelijk, anderen als expat, weer anderen doordat hun ouders hierheen kwamen, zoals een meisje bij mij in de basisschoolklas wier moeder uit Indonesie kwam. Allemaal mensen met een migratie achtergrond, waar ik eigenlijk nooit bij stilsta.
Dit is wat het CBS daarover schrijft:
Iemand met een migratieachtergrond is een persoon van wie ten minste één ouder in het buitenland is geboren. Er wordt onderscheid gemaakt tussen personen die zelf in het buitenland zijn geboren (de eerste generatie) en personen die in Nederland zijn geboren (de tweede generatie). Ook wordt onderscheid gemaakt tussen personen met een westerse migratieachtergrond en personen met een niet-westerse migratieachtergrond.
Iemand die in Nederland is geboren en van wie beide ouders ook in Nederland zijn geboren, maar van wie ten minste één van de grootouders in het buitenland is geboren, telt het CBS als een persoon met een Nederlandse achtergrond. Deze groep wordt ook wel aangeduid als de derde generatie.
Als ik met deze omschrijving langs mijn netwerk ga, dan ken ik opeens heel veel 'alochtonen'. Ik denk er alleen niet zo over. Ik denk niet als mensen met een migratieachtergrond als ik aan mijn zwager en zijn kinderen, de man van mijn nichtjes en hun kinderen, collega's waar ik dankbaar gebruik maak van de tweetaligheid, vrienden waarvan ouders uit een ander land kwamen denk. Ik denk aan hen als aan de personen die ze zijn. Ze hebben een naam, we hebben een verbintenis en dat volstaat.
Verder doordenkend weet ik dat familie van mij die naar het buitenland is geemigreerd dus ook mensen met een migratieachtergrond zijn. Mijn nicht in NieuwZeeland, mijn tante en haar kinderen in Canada. Allemaal mensen over de hele wereld die verhuizen, reizen, settelen, weer verhuizen en dat gaat altijd maar door. Het grootste deel van Amerika bestaat uit migranten. Als de omschrijving van migranten daar vergelijkbaar is met de omschrijving van het CBS, zijn ze pas na drie generaties Amerikaan.
Het plaatst voor mij alles rondom migratie wel in een helderder kader. Migranten zijn van alle tijden, en sommigen bewandelen een lastiger weg omdat ze ook asiel moeten aanvragen.
Saman's vraag is interessant. Hoeveel mensen ken je met een migratie achtergrond. Weet jij het?