De Roos van Leary

Uit: Tips en Weetjes over trainingsacteren 42

De Roos van Leary is een model waarbij je ontdekt wat het effect is als je gedrag bewust inzet, hoe je situaties hierdoor kunt beinvloeden.

Veel gedragspatronen zijn min of meer voorspelbaar. In ons dagelijks leven horen we het vaak: "Jij doet altijd zo..."; "Typisch weer iets voor hem..."; "Zo ben ik nou eenmaal...". "Je vroeg er om!"

Gedrag roept gedrag op, en het gekke is dat we dat in de vaart van de dag vaak niet eens zo herkennen. Ik maak het veel mee in trainingen, dat mijn gedrag als een losstaand iets wordt geinterpreteerd. Alsof degene tegenover me er geen invloed op heeft gehad. Toch is dat wel wat er gaande is.

Er wordt regelmatig geëxperimenteerd met gedrag om het effect aan te tonen. Alleen al iets aardigs tegen iemand zeggen kan een enorm effect hebben. Ik vind dit filmpje van Youtube dan ook heel bijzonder:

Project beautiful

Zo positief als dit werkt, zo werkt het eigenlijk met elk gedrag. Als ik lelijk, argwanend, minachtend tegen iemand doe zal dat effect hebben, net zo goed als wanneer ik iemand ophemel, bewonder, prijs. Welk effect kan verschillen, maar effect is er.

Als ik in een training "lastig gedrag" vertoon is dat om een reactie bij een ander uit te lokken. Soms zet ik het bewust in, soms wordt het uitgelokt door de ander.

Uitgelokt worden

Het gedrag van de ander in een training bepaalt over het algemeen hoe ik reageer. Laatst was een deelnemer heel hard aan het proberen mij te overtuigen, zonder werkelijk naar me te luisteren. Dan kan ik me afsluiten of juist ruzie gaan maken (meestal hangt het af van wat het leerdoel van de ander is hoe mijn reactie zal zijn). In dit geval sloot ik me af, trok ik me terug, haakte ik af. De deelnemer nam een time-out. Met dit gedrag kon hij niks, die desinteresse kon hij niet tegen. Als iemand zo tegen hem deed stopte hij altijd en liep weg, zich niet bewust van zijn eigen desinteresse in mij.

Daar was dus juist iets te leren voor hem, dus de trainer nodigde hem uit om nu juist iets anders te doen dan hij gewend was. In het theorie gedeelte van de training had de deelnemer zijn "eerste-impuls" gedrag in onder-tegen geplaatst: opstandig en dan weglopen, dat herkende hij wel. Door nog eens bij de theorie stil te staan kon de deelnemer onderzoeken welk gedrag voor hem meer helpend zou zijn, hoe hij mijn gedrag op een andere manier kon beïnvloeden. Hij probeerde aanvallend, en dat had zeker een ander effect op mij. Niet het gewenste effect voor de deelnemer, maar hij begon wel in te zien dat hij invloed kon hebben. In een volgende poging wilde hij meer volgend zijn. Het effect was dat hij meer naar me luisterde, ik me meer open kon stellen en me kwetsbaarder durfde op te stellen. Als vanzelsprekend "schoof" hij naar helpend en ik voelde me werkelijk gesteund door hem.

Door dit vervolgens te analyseren vielen de kwartjes. Het voelde alsof hij "dansend door de roos" iets had bereikt wat hij niet eerder had bereikt. Hij bedankte me, ik was blij dat ik de Roos van Leary voldoende ken om er mee te kunnen oefenen met deelnemers.

modelroosvanleary

Training

Trainingsacteren in de Roos van Leary vraagt vooral oefening. Dat kan! Heleen Florusse en Ida van de Lagemaat organiseren regelmatig trainingen om je meer te bekwamen. In de training laten Heleen en ik je zoeken naar wat je natuurlijke neiging om te reageren is. Er is geen goed of fout, alleen verschillende manieren om te beinvloeden. Elk gedrag kan in de juiste omstandigheden het effect hebben dat je bedoelt. Als het "doorschiet" kan het de verandering die je beoogt juist tegenhouden.  Hoe jij als trainingsacteur je deelnemers kunt helpen om daarin te ontdekken, daar gaat de workshop over. Op een interactieve manier ben je tijdens de workshop als het ware een dans in de Roos aan het maken. Net als deelnemers in een training ontdek je door te ervaren.

De data van de trainingen in april staan op de website

Wat een mooi vak, toch?

handtekening-ida


linkedin facebook twitter