Online acteren.

Uit Acteren is een Vak 39

Tot voor kort hield online acteren in dat de acteur met een regisseur, een camera- en geluidsman of vrouw in een ruimte een scene opnam die dan online gebruikt kon worden als leermiddel. Zo heb ik zelf ooit een filmpje gemaakt voor tijdens een sollicitatietraining. In 2016 schreef ik 10 lessen om online te leren acteren. Ik blijf er ook bij dat echt leren een proces is wat je live aan gaat, want:

*  "Op de vloer" ontdek je het meest.
*  Je haalt je spel uit de ander.
*  Je hebt al je zintuigen nodig.
en zo kan ik nog wel een rijtje bedenken.
Toch heb ik die lessenserie geschreven omdat ik ook geloof dat je online jezelf al heel goed kunt voorbereiden op het vak.

2020 In januari was ik begonnen met een lessenserie. Tien lessen voor acteurs over de techniek van Stanislavski. Door een stomme val brak ik mijn schouder en moesten we ook een breuk in de lessen aanbrengen. En toen kwam COVID-19. De onduidelijkheid over hoe lang dit zou gaan duren en (of en) wanneer we weer verder konden was niet in te schatten. Hoe actueel is mijn idee van 2016 geworden!!

Toen mijn schouder het enigzins weer toeliet wat langer achter de computer te zitten heb ik iedereen van de les benaderd. Ik wilde door, nu online met een aangepast lesprogramma.

Dat deden we! Als vervolg op de lessen heb ik bekeken wat een logische online stap zou zijn:
*  Wat online wel kan is tekstanalyse.
*  Wat online wel kan is graven naar het waarom van de acties van een personage. Wat een rijkdom!!
*  Je kunt ook spelen! Wat online wel kan is van een dialoog een telefoongesprek of videocall maken.

Ik heb mijn Zoom-account goed in kunnen zetten. Wat een intense gesprekken heb ik deelnemers horen voeren. Ook mooie ontdekkingen over hoe je op nieuwe dingen komt als je de "beperking" (ik zie het als verrijking) hebt van niet meer dan je scherm. Je leert nog meer 'op scherp' te spelen. Je bent nog sterker met je gehoor bezig.  En het is met de juiste voorbereiding ook 'veilig' om iets te doen wat je live, met toekijkende andere spelers, misschien minder gauw zal doen.

Toen de teugels wat losser werden konden we de live lessen weer vervolgen. Ik heb de online lessen als extra ingezet, we maken nu de hele serie af. Ik geniet van hoeveel moois die extra online inzet heeft gegeven.

Ik ga nog meer aandacht vragen voor mijn online lessen!!

Mooi toch?

handtekening-ida

Dingen die ik leer probeer ik ook in mijn lessen in te zetten. Meer weten over mijn lessen? Ga naar workshops en trainingen op mijn website voor een overzicht van het hele aanbod


linkedin facebook twitter