Online

Uit: Tips en Weetjes over trainingsacteren 52

We leerden nieuwe manieren om overeind te blijven. Al weet ik dat dit niet voor iedereen geldt, dat heel veel mensen het echt enorm moeilijk hebben, toch hebben veel mensen een weg gevonden door online te gaan werken. En dat is niet meer weg te denken. Overheden, organisaties en onderwijsinstellingen zijn al aan het uitzoeken hoe ze deze vorm van werken als permanent onderdeel kunnen samenvoegen met lijfelijke aanwezigheid op de werkvloer. Niet alles kan online, maar waar het wel kan heeft het een enorme vlucht genomen en zal het blijven.

Ook bij mij. Wat doe ik nu online?
Ik werk mee aan oefensituaties met deelnemers die een andere manier van communiceren willen leren. Met deelnemers die lastige gesprekken willen oefenen. In assessments, in coachings en trainingen.

Ik oefen zelf ook regelmatig. Ik ben begonnen met een aantal trainers die Zoom wilden ontdekken. We werden het Zoom-klooi-groepje. Daarna heb ik met collega's trainingsacteurs een online-intervisiegroep gestart. Daar ontdekken we werkvormen, wat werkt wel en wat niet. Waar lopen we tegen aan? Hoe houden we het veilig voor deelnemers? Hoe maak je contact, en hoe doe je het met feedback? Waar mis je dingen en .... kan dat wel zo'n rollenspel online?

Door al die vragen en ontdekkingen merkte ik dat er iets ontbrak. Een heldere visie op hoe je online kunt werken en antwoorden vindt op al die vragen. Ik heb workshops gevolgd die over online werken gingen, maar had vooral het idee dat het over camera-acteren ging. En dat is wezenlijk anders.
Daarom ben ik zelf een workshop gaan ontwikkelen. Over hoe je als trainingsacteur online een veilige leersituatie kunt aanbieden, over hoe jij je er zelf senang bij kunt voelen. Over welke manier van feedback online krachtig is, wat je vooral wel en niet moet doen.

Is dit waardevol? Dit zeggen deelnemers: 

"Een hele waardevolle workshop!"

"Wat een leerzame ervaring, ik heb er veel van opgestoken."

"Wat een superfijne, veilige en leerzame middag. Dank je wel Ida. Je neemt de tijd voor ons en maakte me bewust van wat allemaal invloed heeft in wat een deelnemer allemaal kan zien. Ik kan je tips direct toepassen in mijn spel en aan mijn omgeving. Aanrader!"

"Gisteren, 28 april, heb ik met de tweede sessie meegedaan. Was zeer de moeite waard. Prettig samen oefenen met een klein groepje collegae en de door Ida Lagemaat, van de aangedragen casuïstiek heeft mij geholpen te ervaren en ontdekken hoe het werkt, wat ik al weet en wat nog niet en waar op te letten. Goed om het eerst eens te oefenen voor ik een training binnen stap en zo bewust te worden van wat het betekent in plaats van dat dat me tijdens een training in de weg gaat zitten. Fijn ook hoe Ida me hielp bewust te worden of blijven van de verschillende aspecten en effecten via dit medium. Wat mij betreft een aanrader."

Dat maakt me dankbaar, dat maakt ook dat ik met de workshop door blijf gaan. Nu ook voor coaches, trainers en mensen uit het onderwijs de versie zonder rollenspel. Met heel veel tips, ook als je met een acteur wilt werken.

Mooi vak he?

handtekening-ida


linkedin facebook twitter