Prinsjesdag

Uit Tips en Weetjes over Trainingsacteren 6

  

Prinsjesdag: er is een verbetering merkbaar in de economie. We gaan er door de bank genomen allemaal op vooruit. Zo’n 90% van ons is de schatting. Dat is fijn. In de afgelopen jaren was het woord inleveren voor velen aan de orde.

Ik ben wel benieuwd hoe dat zijn effect gaat krijgen op mijn beroepsgroep. Als er meer geld te besteden is, gaan bedrijven dan meer insteken op kwaliteit? Betekent dat dan dat er meer trainingen gaan komen? Dan zou het voor mij ook een verbetering gaan betekenen. Meer werk, meer inkomen. Want eerlijk, van een verhoging van de zorgtoeslag zal het verschil niet komen.  

Ik vraag me af hoe het verder zal uitpakken met die sterkere economie. 

Effect op trainingen

Als voorbeeld: In de afgelopen jaren hebben bedrijven en organisaties de keuze gemaakt, vaak om financiële redenen, om trainingsacteurs uit het pakket te laten, soms zelfs hele trainingen te laten vervallen. Als de economie weer aantrekt zal hier dan een kentering in merkbaar worden? Merk jij als trainer of het aantrekt? Kan je je trainingen makkelijker verkopen? Kan je ze weer met een trainingsacteur geven? Ik hoop het wel. Niet alleen om mij aan het werk te houden, maar vooral omdat ik er van overtuigd ben dat ervarend leren het beste werkt. 

Kortgeleden kondigde een bureau waar ik voor werkte al aan dat zij terug gaan naar de tarieven van voor de crisis. Dat is fijn, dat is een kentering.  

Faire beloning

Nog een voorbeeld: In de afgelopen tijd zijn veel aspirant trainingsacteurs voor erg lage beloningen aan het werk gegaan, om vlieguren te maken. Ik zie de poule van trainingsacteurs steeds groter worden, steeds meer beweging op de markt. Lage beloningen voor vlieguren, daar kan ik me wel iets bij bedenken, maar ik vind het geen goede ontwikkeling. Het is goed dat we zoveel nieuwe collega’s krijgen, goed dat ze de kans krijgen om te leren, maar een faire beloning hoort daar wel bij! Ik ben benieuwd hoe dat zich gaat ontwikkelen en hoe krachtig ook nieuwe trainingsacteurs durven gaan staan voor wat ze waard zijn. Om een richtlijn te geven: op de website van de NVvT staat een overzicht van tarieven voor trainingsacteurs.  

Ik hoop dat de economische groei doorzet en dat iedereen daar van mag profiteren. Voor mij: ik heb heel veel zin om meer te werken, dus kom maar op, betere economie…. 

signatuur


linkedin facebook twitter