Trainingsactrice? Je bent toch gewoon actrice?

Uit Acteren is een Vak 14-58

Als ik mezelf voorstel tijdens een training waar ik als actrice ben ingehuurd, dan zeg ik dat ik zowel actrice als trainingactrice ben. Dat zijn voor mij twee verschillende beroepen, al gaat het beide over acteren. Bij zo'n kennismaking mogen deelnemers me soms vragen stellen.  Een vraag die dan vaak aan de orde is, is  of ik te herkennen ben van televisie. Nee, dat ben ik niet. Daar ligt ook niet mijn ambitie. (als het zo uit zou komen zeg ik geen nee, maar ik ben er niet naar op zoek).

Acteren is het vak waarbij ik mij verdiep in het script, het personage, de omstandigheden waarin het personage zich bevind,

Ik hou van acteren, ik vind het fijn dat ik mijn geld er mee kan verdienen, ik hoeft niet zo nodig "roem". Ik wil wel waardering, opgemerkt worden, ingehuurd en gevraagd, maar geen roem. Is dat dan niet tegenstrijdig? Misschien moet ik eerst uitleggen waar voor mij het onderscheid is tussen acteren en trainingsacteren.
Als ik acteer op toneel of in een film, dan gaan mijn prestaties over iets dat ik wil overbrengen op het publiek. Dan gaat het over mij, over mijn inzet om geloofwaardig te zijn. Over mijn interpretatie van de rol. Over mijn visie op hoe dit personage zich gedraagt en waarom. Dat heb ik dan samen met mijn medespelers en regisseur grondig uitgezocht. Ik ken het stuk, ik kan het in het historisch perspectief plaatsen, ik weet wat de angsten, verlangens en drijfveren van mijn personage zijn. Ik weet ook waar ik hobbels te nemen heb, wie mij tegenwerkt en van wie ik hulp kan verwachten. Ik ken het stuk, en heb zelfs ingevuld wat er aan vooraf is gegaan en wat ik ga doen als het stuk is afgelopen (niet ikzelf, uiteraard, maar wat gebeurt er met het personage na het einde van het stuk).

Kortom ik ken alle ins en outs, en heb alles wat in het stuk voorkomt diverse malen gerepeteerd voor ik er mee voor het publiek verschijn. En dat is denk ik het grootste verschil met het vak trainingsacteren.

Trainingsacteren is vele malen minder een rol die je vooraf hebt bestudeerd en uitgezocht. Dat gebeurt ook wel, maar veel minder diepgaand. Als ik een medewerker in de IT of de zorg moet spelen, dan bereid ik me echt wel voor op hoe het er in die werksoort aan toegaat. Zodat ik geloofwaardig kan spelen. Het grote verschil is het doel dat dit beroep beoogt.

Een trainingsactrice stelt zich ten dienste van het leerdoel van de cursist/deelnemer. De deelnemer bepaalt wat voor rol je speelt. Zowel bij ter plekke uitgevraagde cases als bij vooraf toegestuurde cases en ook bij managment games waar je de rol vooraf kent en leert, blijft de focus op het leerdoel van die ene deelnemer. Het gaat niet over applaus, niet over mij. Relevant is dat wat de deelnemer wil leren, en daar ben ik dan oefenmateriaal voor. Of het gaat om het leren voeren van een slechtnieuwsgesprek, over het leren omgaan met agressie of psychiatrische ziektebeelden, of hoe je een sales-gesprek adequaat voert: datgene wat de deelnemer wil leren, daar zet ik mijn acteerkwaliteiten voor in. Tijdens het spel let ik op de ander, schakel ik, daag ik uit, houdt ik in, varieer ik om de deelnemer optimaal te laten oefenen wat hij wil oefenen. Het is dan ook nagenoeg altijd 1 op 1. Geen zaal vol publiek, nee. Die ene deelnemer en daarom heen eventueel mede-deelnemers, observanten, collega's, allemaal mensen die niet met mij bezig zijn maar met hoe de deelnemer het er van afbrengt. Om hem/haar daarna feedback te kunnen geven zodat het leren nog meer beklijft. Ja. Dat hoort er ook bij: van mij mag je oprechte en heldere feedback verwachten op wat je tijdens het spel hebt bereikt. Wat maakte dat ik meebewoog, wat maakte dat ik in verzet ging, waar heb je me overtuigd en hoe. Dat is het werk van de trainingsactrice.

Applaus voor in de theaters, inzichten van de deelnemers tijdens het werken als trainingsacteur. Beiden toch een fantastisch vak?

handtekening-ida

Meer weten? Check op de website van de Nederlandse Vereniging van Trainingsacteurs

Dingen die ik leer probeer ik ook in mijn lessen in te zetten. Meer weten over mijn lessen? Ga naar workshops en trainingen op mijn website voor een overzicht van het hele aanbod


linkedin facebook twitter