Veerkracht

Uit Tips en Weetjes over Trainingsacteren 56

Veerkracht is het vermogen om te herstellen van tegenslagen en om te gaan met stress. Iets wat in deze tijd aan de orde van de dag isEn misschien is dat veel te zacht uitgedrukt, veel mensen hebben er zelf of van nabij, met veel verdriet,  mee te maken. Het is dan veel meer dan een 'tegenslag'. Zeker! Ik wil het niet bagataliseren.

Het gaat me om de veerkracht. Dat wat in mensen wordt 'aan' gezet om er mee om te gaan. Dat is in mijn optiek grootser dan 'Omgaan met tegenslag'. Je kunt op verschillende manieren omgaan op tegenslag. Je kunt bij de pakken neer gaan zitten, er tegen vechten, in de flow meedeinen, van afstand volgen, bang, verdrietig, boos worden. Veel meer variatie in woorden, en ook in veel meer persoonlijke invullen. Wat de tegenslag is en wie jij bent bepaalt hoe je reageert. Veerkracht zegt ook iets over het herstellen. Over het ontplooien van nieuwe initiatieven om met de situatie te kunnen omgaan, en mogelijk daar ook weer iets positiefs uit te halen.

In deze Corona tijden zie je de verschillen ook. In de eerste periode wisten we nog weinig en vielen we bijna met z'n allen stil, in gespannen afwachting.

Na een maand begon het te 'rommelen'. Ook bij mij. Ik ben in die tijd het online trainen en  trainingsacteren gaan onderzoeken, heb daar workshops over ontwikkeld en een handleiding geschreven. Ik heb meer dan 100 collega's geholpen met de eerste stappen online en zie dat er meer ontspanning is in deze nieuwe manier van werken.

En los van mijzelf, want ik ben ook maar één persoon, zie ik prachtige initiatieven. Hoe we toch onze kwetsbare mensen een sociaal moment kunnen geven met hoogwerkers, hoe we met schermen en afbakeningen veilige plekken regelen om elkaar toch te onmoeten, hoe we middelen ontdekken om zieke mensen te helpen, de ergste lasten te verminderen. Ik zie boodschappendiensten die ontstaan zijn, opkrabbelende artiesten die nieuwe culturele initiatieven bedenken en noem maar op.

Natuurlijk zie ik ook de protesten, mensen die het zat zijn, die protesteren, dwarsbomen, de media opzoeken, fouten opsporen, kritiek geven en ga maar door. Het lijken partijen tegenover elkaar. Zij die bezorgd zijn omdat er een wet komt, de regels niet juist vinden, maatregelen niet juist achten, hun vrijheid in gevaar zien tegenover zij die bezorgd over verspreiding, en juist daarom de regels wel willen naleven, omdat we het met elkaar moeten doen. Beiden bezorgd en toch lijken het onoverbrugbare tegenstellingen. Er is er ook iets wat beiden hebben: de veerkracht om voor iets, dat we als een tegenslag beschouwen, te gaan staan.

Wat ik zichtbaar wil maken is dat mensen ondanks de zwaarte van de tegenslagen en stress de veerkracht hebben om iets te ondernemen, wat hen en vaak ook anderen weer iets oplevert. Een reden om ergens weer voor te gaan. Op welke manier dan ook.

En dat vind ik dan weer mooi, op mijn manier.

handtekening-ida


linkedin facebook twitter