Houdt de zaag scherp

Uit Tips en Weetjes over Trainingsacteren 6-45

  

“Houdt de zaag scherp” zei Covey. Als je goed getraind en opgeleid bent, ga je vaak vol energie aan de slag. Klaar met de opleiding: “Ik ben er!” Natuurlijk is het heerlijk om na alle studie de praktijk in te kunnen, al het geleerde te kunnen toepassen. Vol energie stort je je in je werk, het voelt goed.  

Maar hoe voelt het na een jaar? Na vijf jaar? Tien? Alles wat je geleerd hebt, beheers je nog prima. Toch?  

In de vaart van de dingen is het soms lastig tijd vrij te maken voor scholing, training. Als je in een bedrijf werkt wordt dat soms voor je geregeld, hoef je “alleen maar” in te schrijven of deel te nemen. Maar hoe is dat als je zelfstandig bent? Maak je tijd voor jezelf? Geef je een deel van je budget aan jezelf via scholing? Ik merk zelf dat het soms lastig is die keuzes te maken. Werk en inkomen, waar ik van afhankelijk ben om mijn brood te kunnen beleggen, mijn huur te kunnen betalen, krijgen over het algemeen voorrang. En ergens vind ik dat een dubbelheid.  

In mijn werk als trainingsactrice ben ik juist degene die anderen mag laten leren en ontdekken, beloon ik mensen omdat ze dat leren willen aangaan, dat ze “hun zaag scherp houden”. Ik ontwikkel ook trainingen, al dan niet samen met trainers zodat mensen die zaag bij mij kunnen slijpen.  

Maar mijn eigen zaag?

Eerlijk gezegd is die soms al wat bot aan het worden voor ik mij inschrijf voor een training. Niet omdat ik denk dat niet nodig te hebben, nee. Ik weet dat ik het net zo hard nodig heb, maar in de vaart der dingen… gaat het werk voor. Ga ik mensen laten ervaren wat ik zelf net zo hard nodig heb.  

Kortgeleden heb ik met twee collega’s een Feedbacktraining ontwikkeld. Alle drie zijn we tevreden met onze eerste opzet, alle drie willen we hem geven EN alle drie willen we ook deelnemer zijn. Want al hebben we de theorie, de oefeningen en alles goed in elkaar gezet, we hebben ook zelf behoefte om er weer in te duiken. Mooie constatering vond ik dat. 

Er zijn nog heel veel dingen waar ik in wil leren. Misschien is mijn weg dat ik daar trainingen over ga ontwikkelen, over hoe je in al die aspecten aan je eigen leren toekomt. Trainingen die niet alleen gaan over hoe modellen in elkaar zitten maar ook over hoe je als trainer en trainingsacteur daar samen mee aan de slag kunt. Ik hou van leren, ik leer door dingen te ontwikkelen en ontwikkel mij door te leren. Mijn volgende stap is dan toch daar structureel tijd voor vrij te gaan maken. Want mijn zaag mag scherp blijven.  

 

signatuur


linkedin facebook twitter