ZZP maar nu even ziek
Uit Tips en Weetjes over Trainingsacteren 70
Gelukkig ben ik niet ziek, maar het is wel de schrik van veel ZZP'ers. Je bent zelfstandig, werkt in principe alleen (zonder personeel tenslotte) en alles rondom werk verkrijgen, uitvoeren, administreren, enz is aan jou. Voor veel ZZP'ers betekent ziek worden direct inkomensverlies. Waar je in een dienstverband kunt terugvallen op regelingen van je werkgever ligt dat bij ZZP anders. Kun je niet meer werken omdat je arbeidsongeschikt bent, dan heeft dat grote impact op je leven. Ook de financiële gevolgen kunnen enorm zijn.
Er zijn wel mogelijkheden om je tegen de gevolgen van ziek zijn te verzekeren. Dat kan bijvoorbeeld middels een arbeidsongeschiktheidsverzekering.
Wat zijn de voor en nadelen?
Voordelen zijn dat je
- relatief duur (van 50 - 200 p/m) + inschrijfgeld
- verzekerd bent van inkomen in een periode dat je daar zelf niet voor kunt zorgen
- de premie als kosten kunt aftrekken
- zelf kunt bepalen welk deel van je inkomen je wilt verzekeren.
- duur tot maximaal 7 jaar
- je krijgt ondersteuning in je herstelproces
Nadelen zijn er echter ook:
- Bij een ruime dekking is de premie relatief hoog.
- Over de eventuele uitkeringen betaal je belasting
- De verzekeraar bepaalt of jij wel of niet arbeidsongeschikt bent.
- Je wordt gekeurd door een keuringsarts
- Je bent verplicht een gezondheids verklaring af te geven.
Om onder andere deze redenen kiezen veel ondernemers er liever voor om zelf te sparen en zo bepaalde risico’s af te dekken.
- Voordeel is dat je alles in eigen beheer hebt.
- Nadeel is dat als het niet toereikend blijkt te zijn je niets hebt om op terug te vallen.
Een andere, ook wel veel gebruikte manier is het zogeheten 'broodfonds'. Verschillende ondernemers betalen met elkaar een afgesproken bedrag op afgesproken termijnen. Het geld dat zo gegenereerd wordt kan worden gebruikt om een zieke collega uit dat broodfonds door die periode van niet kunnen werken heen te helpen. Hij ontvangt dan maandelijks een bedrag tot hij weer hersteld is en kan werken.
Voordelen van het broodfonds
- Betaalbaar (tussen 30 en 100 euro p/m
- Geld blijft van jezelf. Als je er uitstapt krijg je het terug minus eventueel aan een zieke collega betaalde bedragen.
- De groep bestaat uit 20 - 50 ondernemers in verschillende branches
- Solidariteit en vertrouwen
- Systeem is heel transparant
- Belastingdienst: het bedrag dat je 'schenkt' aan een zieke collega is belastingvrij
Nadelen van het broodfonds
- vertrouwen vs wantrouwen
- afspraken over welke informatie over ziektes wel of niet gedeeld mag/moet worden
- maximum van 2500 per maand
- maximum van 2 jaar uitkering
- inleg (itt AOV) is belast!
- er is geen verdere ondersteunig in je herstelproces.
Er zijn ook parttime ondernemers. Die hebben veelal inkomen via een werkgever of een uitkerende instantie waar zaken geregeld zijn. De noodzaak om dat middels een AOV of broodfonds aan te vullen is kleiner, maar zeker wel waard te onderzoeken.
Momenteel gaan er in de politieke kringen stemmen op of dat een verplicht karakter zou moeten krijgen. Of dat voor iedereen wenselijk is, is maar de vraag.
Veel ondernemers hebben al een (goed werkende) regeling. Veel ondernemers hebben ook bewust gekozen voor het zelfstandig ondernemerschap, met alles wat daar bij komt kijken. Dus ook je verzekering tegen periodes waarin werken niet lukt.
Die zelfstandigheid komt naar mijn mening in het geding als een overheid zich hard gaat maken voor een beschermende maatregel (want ik denk dat dat wel de intentie is) die opgelegd gaat worden. Liever zou ik de keuzevrijheid houden. En ook de consequenties van die keuzevrijheid zelf dragen.
Meer weten over de verschillende verzekeringsvormen kan op veel websites die dit aanbieden> Meteen een mooie manier om te vergelijken.
Iets heel anders over ziek-zijn.
Een van de voordelen van werken voor een baas is dat je bij ziekmelding voor een groot deel 'de boel de boel kunt laten'. Veelal regelt je werkgever dat het werk doorgaat en wie je vervangt of je werk overneemt.
Trainingsacteurs die zelfstandig werken, dus niet via een acteurs-bureau, hebben niet die luxe dat er 'wel even' iemand klaar staat.
Als je een dienst gaat verlenen aan een trainer of organisatie is het goed om af te stemmen wat je doet bij ziekte. De opdrachtgever en jij weten dan waar ze op kunnen rekenen. Dat is een van de redenen waarom ik heel blij ben met mijn netwerk. In voorkomende gevallen, als ik met de opdrachtgever heb afgesproken dat ik bij calamiteiten voor vervanging zorg, kan ik op best veel mensen een beroep doen.
De meeste opdrachtgevers werken met je omdat ze je kennen en je vertrouwen. Als je bij ziekte voor vervanging zorgt versterkt dat je betrouwbaarheid.
In mijn netwerk, waarbij mijn lidmaatschap van de NVvT (Nederlandse Vereniging van Trainingsacteurs) van grote waarde is, heb ik een rijke kring van ervaren trainingsacteurs. Ik weet van veel van hen ook binnen welke werksoort ze bekend zijn. Als ik ziek ben, maar ook als ik een aanvraag krijg op een dag dat ik al werk, dan schakel ik een van deze collegae in. Voor die collega fijn om zo mee te kunnen liften, voor de opdrachtgever fijn dat de training door kan gaan, voor mij fijn dat ik weet dat ik op mijn collegae kan bouwen. Dan kan ik met een gerust hart even ziek zijn.
En als een collega mij benaderd en ik kan, dan wisselt zich dat uit. Een goed netwerk is dan ook een must voor een trainingsacteur/zzp, in mijn optiek.
Uiteraard heb ik liever dat ik niet ziek word, want ook al ben ik blij met al die waardevolle collega's, ik hou van mijn werk en ben er graag voor mijn opdrachtgevers.
(Dus Corona, blijf nog maar lekker bij me weg). Dat zou toch mooi zijn?