Zomeren!

Uit Tips en Weetjes over Trainingsacteren

De zomer is vaak een periode waarin het rustiger is op het gebied van trainingen. Wat doe jij in de zomer? Waar maak je tijd voor?

Hier liggen je kansen in de zomer

Ik was aan het zoeken naar een plek in de zomer waar ik verder kan met schrijven, zeg maar een stilteplek. Als je zo zoekt, kom je interessante dingen tegen. Zo stuitte ik op een oud artikel uit 2014, geschreven voor werkzoekenden. Ik lees het met belangstelling en er staan zeker ook voor mij goede tips in. Die gaan vooral over netwerken en niet alleen naar netwerkbijeenkomsten. Ga lekker sporten en nieuwe contacten opdoen, koffie drinken met mensen uit je netwerk, organiseer een buurtbarbecue en zo  meer. Voor mij is Oerol jaarlijks zo'n bijtankweek. Aan het begin van de zomer even helemaal weg van alle gewone dingen, een soort cocoonen op dit voor mij heerlijke festival. Ik bezoek veel theatervoorstellingen en geniet van het alleen maar hoeven zijn. Ik ontmoet regelmatig mensen die ik ken, drink wat met ze, praat over voorstellingen en ga dan weer mijn eigen gang. Dat vind ik het fijnst. Zo ben ik.

Laten zien wie je bent en wat je doet is een stap naar gezien worden. Ik ken iemand die daar erg goed in is. Ik verbaas me er over als ik ergens met haar op een terras zit, hoe vaak ze iemand begroet. Ze doet dat ook met overtuiging, ze wil dat de ander ziet dat zij hen ziet. Soms gaat ze zelfs naar iemand toe om te zeggen dat ze hem of haar gezien heeft. En dan maken ze een praatje, ze heeft altijd wel iets te vragen of vertellen. Ik ben daar veel bescheidener in, afwachtender. Ik vind het fijn als mensen mij zien en gedag zeggen, zeker. Maar zelf zo actief zijn, dat doe ik niet zo makkelijk. Ik ben namelijk iemand die graag rekening houdt, denk ik wel eens. Ik wil niet storen in een gesprek, in andermans denken, in andermans ritme. Als die ander mij ziet kunnen we altijd nog een praatje maken. Ik noem het soms bescheiden, soms afwachtend, maar onderliggend zit er nog iets anders heb ik ontdekt: ik wil niet lastig gevonden worden. Iets van vroeger, denk ik. Dat ik me dat realiseerde was wel fijn. Als je dingen weet kan je namelijk kiezen of je het op dezelfde manier wilt blijven doen of wilt veranderen. 

Om een goed ondernemer te zijn, en dat wil ik graag, wil ik hier wel iets veranderen. Ik zie namelijk het enorme effect bij de vrouw die ik beschreef.
Heel vaak hoor ik mensen zeggen dat ze haar kennen, ‘O ja, die ken ik’ En ‘Dat is toch zij van’, en ‘O ja, zo’n leuk mens’. Als ik de reacties hoor, lijkt het wel of ze alle dagen enorm bezig is met iedereen om zich heen, heel veel netwerkt, altijd ergens is waar anderen zijn. Ik weet dat dat niet zo is. Ja. ik weet dat ze heel vaak  ‘Hi’ en ‘Hallo, ik zie je’ zegt, dat ze contact maakt. Ja. Maar ik weet ook dat ze gewoon een hardwerkende zelfstandige is. Die de kunst van het contact maken heel goed beheerst.

Contact maken

Netwerken is contact maken, contact aangaan en onderhouden. Het is haar gelukt om in een relatief korte tijd een goed lopend bedrijf op te bouwen. Het is haar gelukt de mensen te benaderen die daarin iets konden betekenen. Omdat ze contact maakt. Omdat ze gezien wordt. Dat is mooi, als je in de zomer op een terrasje mensen begroet, aandacht geeft, dan kan dat zomaar ongemerkt een groot effect hebben. Ik teken ervoor en zet mijn ogen en oren wijder open,  om te zien wat er om mij heen is, wie ik ken en gedag wil zeggen. En misschien leer ik ook nog wel om dat goed te doen. Oefening baart kunst tenslotte. Ik weet inmiddels dat het dit jaar geen stilteplek wordt, het schrijven komt later.  Ik ga mij richten op netwerken.

Ga je met me mee op een terras zitten? Fijne zomer alvast.

 handtekening-ida

 2-22-44


linkedin facebook twitter