Online vermoeiend? Dat hoeft niet!

Uit Acteren is een Vak 41

Online werken wordt door veel mensen als vermoeiend ervaren. Wat vaak onderschat wordt is dat we te maken hebben met een heel nieuwe manier van werken. Zoals altijd, wanneer iets 'nieuw' is, valt er veel te ontdekken. Als ik het vergelijk met de eerste tijd waarin Stanislavski zijn methode onderzocht: hij werd verguist, om zijn andere aanpak. Hij veranderde zijn naam om de familie niet te beschamen dat hij dit werk deed. Het eiste zijn tol dat hij zoveel van de acteurs vroeg. Reken maar dat iedereen doodmoe werd van deze eigenzinnige, bevlogen, vreemde vogel.

Het begin van de film was ook zoiets. Een groot deel geloofde niet dat daar werkelijk iets van terecht zou komen. Nee, toneel, daar gebeurde het! Op film hoefde men niet eens te praten, het stelde niet veel voor. Echte acteurs stonden in de theaters te schitteren.

Nieuwe dingen vragen wen- en aanpassingstijd. We kunnen het bekende terrein niet 1 op 1 doorvertalen naar een nieuw terrein. We moeten zoeken naar de verschillen en daar een nieuwe manier van werken voor vinden. En in die wen-tijd kan het doodvermoeiend zijn. Sommigen haken er op af (ik wacht wel weer tot het live kan) anderen zeggen: dit is ook live, maar veel zwaarder, want ik ben echt kapot na een online sessie.

Herkenbaar?
Toch hoef dat niet. De vermoeidheid kan met een paar simpele ingrepen al worden verminderd. Wees je bewust van hoe je naar je scherm zit te kijken. Hoe laag of hoog staat je scherm? Als je scherm lager is dan je ooghoogte, dan maakt je nek een kleine knik naar voren. Dat betekent dat er continue spanning op de nekspieren zit, omdat je hoofd niet meer in de ontspannen stand rechtop staat. Neem daarbij de hoeveelheid informatie die jouw brein de hele tijd moet verwerken van alle verschillende beelden en geluiden die vanaf het scherm op je afkomen. Je brein draait overuren, zelfs al zonder dat je echt actief bezig hoeft te zijn. Wees je daarvan bewust!

Belangrijk bij een nieuwe werkvorm, is het dat je je bewust wordt van de verschillen met de jouw bekende werkvormen. Acteren is acteren, maar theater-acteren is een ander werkgebied binnen dit vak dan camera acteren. En dat staat weer niet gelijk aan online acteren. Met online bedoel ik de live sessies met meerdere mensen. Trainingen, repetities, vergaderingen, ze vallen allemaal onder dit nieuwe vakgebied. Niet de online variant waar vooraf een filmpje is opgenomen. Dat valt wel weer onder camera-acteren.

Wil jij meer ontspanning in je online werk? Wil jij je energie hoog houden? Optimaal online aan de slag kunnen? Zorg dat je goed voorbereid bent. Niet over het systeem waarmee je werkt, maar jij: de acteur, de regisseur, de docent, trainer, coach. Jij kan het verschil maken in een vermoeiende sessie of een waar mensen met energie uit vandaan gaan.
Meer weten? Kijk op Online aan de slag voor meer informatie.

Mooi toch?

handtekening-ida

Dingen die ik leer probeer ik ook in mijn lessen in te zetten. Meer weten over mijn lessen? Ga naar workshops en trainingen op mijn website voor een overzicht van het hele aan


linkedin facebook twitter