Leg de vis op tafel ... (voor hij stinkt)
GRATIS 10 TIPS OVER HET WERKEN MET EEN TRAININGSACTEURVraag hier gratis het e-book
'10 Tips over het werken met een trainingsacteur' aan en ontvang meteen mijn maandelijkse nieuwsbrief "Tips en Weetjes over Trainingsacteren".

E-book

Een training over de onderlaag in de communicatie

We communiceren wat af. En meestal komen we zo effectief tot goede afspraken, weten we waar we aan toe zijn, en bevordert dat een goede samenwerking.

Meestal, niet altijd.  Er kan sprake zijn van RUIS waardoor je niet altijd zeker bent of dingen begrepen zijn zoals ze werden bedoeld. Ruis kan effectieve samenwerking verstoren.

Wat is dan precies ruis?

Er is in communicatie een onderlaag en een bovenlaag.

BOVEN is alles wat we kunnen waarnemen. Wat we zien, horen, ruiken, proeven enzovoorts wordt door iedereen zo waargenomen. Daar zit overeenstemming. 
In een nagesprek zal men zich die dingen in grote lijnen gezamenlijk herinneren.
Bovenlagen zijn voor iedereen zichtbaar. Dat gaat over Procedure en Inhoud  

ONDER laat zich niet zo makkelijk herkennen. 
Onderlagen zijn ongrijpbaar, het Proces, wat speelt zich hier nu echt af en is wel voelbaar in de interactie. Als buitenstaander krijg je er niet echt grip op. Dit ervaren we als ruis.

Ruis kan ontstaan door onuitgesproken gedachtes, aannames, meningen en veronderstellingen. Als dat niet open op tafel wordt gelegd en besproken kunnen we een unheimisch gevoel hebben dat er iets speelt waar we de vinger niet op kunen leggen. Hoe krijg je dit zo snel mogelijk boven tafel?
De Engelsen zeggen het zo mooi: Put the fish on the table before it stinks. Want laten we wel wezen:  de vis moet snel schoon, om niet te gaan stinken.fishman2

In deze training gaan we aan de slag met het kennen en herkennen van ruis en geven we handvatten om met die inzichten de ruis boven tafel te krijgen. 

Trainers: Annelies Kaan en Ida van de Lagemaat  werken al jaren op diverse gebieden samen. Deze training hebben zij samen ontwikkeld vanuit hun beider expertise op het gebied van ervarend leren, communicatie en gedrag(sverandering).

onderlaagDe training kan in-company worden aangeboden of op basis van individuele inschrijving.

Download HIER de brochure
Kijk je namens een bedrijf? Stel HIER je vraag, ook over de tarieven, en we komen daar binnen 3 werkdagen bij je op terug.
Inschrijven voor trainingsacteurs kan HIER