GRATIS 10 TIPS OVER HET WERKEN MET EEN TRAININGSACTEURVraag hier gratis het e-book
'10 Tips over het werken met een trainingsacteur' aan en ontvang meteen mijn maandelijkse nieuwsbrief "Tips en Weetjes over Trainingsacteren".

E-book

Ik hou van lesgeven

Kijk dit filmpje om mij iets beter te leren kennen: INTRO Ida vd Lagemaat Opgenomen bij Sjouerman

Met mijn onderwijsachtergrond klinkt het heel logisch dat ik lesgeven leuk vind. Toch was dat niet altijd zo. Ik heb er lang over gedaan om te ontdekken waar ik het meest in mijn kracht sta.

Waar kom ik vandaan?

 Ik ben begonnen met een opleiding voor het basisonderwijs. Destijds nog gescheiden in kleuter-en lagere school had ik voor de eerste groep gekozen. In de tijd van samenvoegen heb ik vervolgens alle diploma's gehaald om ook voor de hogere klassen mijn aanvullende bevoegdheid te halen. Alhoewel ik het leuk vond was het niet mijn passie. Ik was zoekende en ben een zijpad gaan bewandelen in de zorg waar ik uiteindelijk 23 jaar gebleven ben. Toen ben ik daar mee gestopt en gaan ontdekken wat mij echt blij maakt.
Mijn eerste her-ontdekking van lesgeven was bij improvisatietheater. Onzekere schreden, en zoals het vaak werkt: hoe meer je het doet, hoe meer je zelf ook weer leert en dat maakt dat je er uiteindelijk best wel stevig in wordt.
Uiteindelijk weet ik nu dat ik hou van lesgeven aan volwassenen, die weten waarom ze bij mij iets willen leren. Voor mij geen kleuters, schoolkinderen of pubers, die laat ik graag leskrijgen van diegenen die daar hun passie voor voelen.

Wat breng ik mee

Ik heb mij vooral verdiept in het gedachtegoed van Stanislavski. De kern van zijn werk gaat over dat de acteur in spé zelf gaat ontdekken hoe hij wil gaan acteren. Dat klink vrijblijvender dan het is. Ik help je zoeken en leer je hoe je moet zoeken. Je ontdekkingen zijn van jou, evenals dat het persoonlijk is hoe je dat gaat toepassen. Ik heb de techniek zelf ook meerdere malen doorgemaakt, om te snappen hoe het werkt.

Ik heb een radar ontwikkeld voor waarachtigheid in spel. Dat helpt me om tijdens de lessen vooral waar te nemen, uit het oordeel te blijven en veel vragen te stellen. De essentie van dingen ontdekken is om te blijven zoeken. Zonder vragen blijf je stil staan, en door mijn vragen help ik deelnemers om dieper te (durven) graven.
Mijn kennis over het werk van Stanislavski is de basis. Dat vul ik aan met mijn ervaring in improvisatietheater en de waardes van o.a. Grotowski, naast de interessante verdieping die in Amerika tot Method Acting heeft geleid.

Hoe doe ik dat

Copy of P2053994_1

Mijn lessen zijn in stappen opgebouwd. Ik laat je niet alleen kennismaken met het gedachtengoed van Stanislavski maar ook met mij, met mijn manier van lesgeven. Ik geef je tijd om te ervaren hoe het systeem van oefeningen werkt, ik leer je reflecteren op wat je ervaart en ook op dat van anderen. Door te kijken en daar zo objectief mogelijk feedback op te geven help je de ander in zijn zelfreflectie.
Ik wissel in een aantal lessen de oefeningen af met beeldmateriaal. Kijken is een actief en essentieel onderdeel van leren acteren.

In de acteertrainingen start ik altijd met een warming up, omdat het essentieel is om een groter lichaamsbewustzijn te krijgen. Jij bent je eigen instrument, dat je dient te leren kennen en onderhouden.
Ik hou ook van humor en het is nooit erg als iets (nog) niet lukt. Als je alles al zou kunnen zou je geen les hoeven nemen en juist als iets niet gaat zoals je het bedacht had is het interessant om te ontdekken waardoor. Ik help je bij die zoektocht.

Ik pas de lessen zoveel mogelijk aan aan het niveau van de deelnemers. Een aantal onderdelen zullen altijd voor iedereen hetzelfde zijn, andere zijn vooral gericht op waar jij persoonlijk nog iets te leren hebt.

Andere ervaring:

Naast deze ervaring geef ik ook online  les aan acteurs waaronder coachings, tekstbehandeling, scénewerk, online acteren.

Ik ben lid van de kunstenbond.Schermafbeelding 2021-01-23 om 17.07.12