Assessment acteren

05 August 2017

interview-assesment 

Trainingsacteurs bij een assessmentcenterprogramma weten op welke competenties in het rollenspel getoetst wordt. Voor een functie zijn er meestal tussen de vier en twaalf competenties vastgesteld. Voorbeelden van competenties zijn: discipline, stressbestendigheid, overtuigingskracht, initiatief of besluitvaardigheid. 

Hoe lastig de trainingsacteur op sommige moment ook lijkt, hij/zij is in wezen bezig jou van voorzetten te voorzien zodat je die kunt inkoppen. Een trainingsacteur is  getraind in het uitlokken van oprecht gedrag. Ga niet in de verdediging maar blijf goed luisteren, samenvatten en doorvragen. Het heeft weinig zin in een rollenspel instrumenteel gedrag te vertonen. Oftewel: een aangeleerd  trucje, dat niet strookt met het gedrag dat je van huis uit in dergelijke situaties vertoont.

Als assessmentcenter is het belangrijk dat je weet dat je acteur bekend is met assessmentacteren. Bespreek vooraf waarop getoets wordt en wat je van de acteur verwacht, zodat de client de optimale kans krijgt om zijn kwaliteiten te laten zien.

Ik hoop dat je iets aan mijn tips hebt? Laat het me weten, ook als je vragen hebt. 

 handtekening-ida
Plaats een opmerking