Een bibliotheek

09 October 2019

books-768426_1920
 

Uit: Tips en Weetjes over trainingsacteren 47

Mijn arsenaal aan scripts en boeken over het vak (trainings)acteren is inmiddels aardig uitgebreid. Voor lessen zoek ik scenes uit goed geschreven scripts. Voor onderbouwing zoek en vergelijk ik wat over een bepaald onderwerp geschreven is. Inmiddels heb ik zo mijn eigen mini-bibliotheek opgebouwd.

Een bibliotheek is niet het juiste woord. Ik heb gewoon stapels. En nog meer stapels en stapels.
Genoeg reden om te beginnen deze te ordenen, zodat ik niet alleen weet wat ik heb maar ook waar ik het kan vinden. Dat blijkt een interessante zoektocht. 

Van mijn oud-mentor heb ik na haar overlijden heel veel scripts en boeken mogen meenemen. Die heb ik nog lang niet allemaal kunnen lezen, dus ik weet lang niet alles van de inhoud. In mijn bibliotheek vind ik het belangrijk dat ik weet waar ik iets kan vinden, alleen is mijn zoektocht niet altijd de titel of de schrijver.

Ik wil ook weten hoeveel personages in het stuk spelen. Is het in het Engels of Nederlands. Welke vertaling is het, door wie *(dat kan een enorm verschil maken).
Is het een stuk waar rechten over betaald moeten worden als ik het gebruik of is het rechtenvrij?
Wat is het genre? Maak ik daar nog een onderverdeling in? 

Terwijl ik begonnen ben komen er steeds meer vragen naar boven bij me, die ook ergens iets met een registratie te maken hebben. Het is alleen voor mezelf, of eventueel later mijn opvolger, maar wat is dan van belang? Moet ik er ook aan koppelen waar achtergrondinformatie te vinden is? Of artikelen uit oude kranten of op internet? Ik merk dat ik daar zelf al ordenend veel aan heb, soms stuit ik op dingen die ik niet wist en die delen van mijn lessen net weer in een ander perspectief plaatsen. Heel boeiend!

Ik ben altijd graag in bibliotheken, de overzichtelijkheid en rust doen iets met me. De veelheid van boeken, manuscripten, artikelen, films doen me watertanden…. Zo zou het moeten zijn. Zo geordend zou mijn bibliotheek ook moeten worden.

Vooralsnog heb ik t overzicht gemaakt dat ik weet wat in welke kast staat…. ik heb nog een lange weg te gaan.

Zucht...

handtekening-ida
Plaats een opmerking