Ik ben dr maar druk mee

27 April 2019

img_3683

Mijn leven is een aaneenschakeling van heel veel verschillende dingen, die, hoewel verschillend, toch ook wel weer met elkaar te maken hebben. Soms heb ik een druk leven, vind ik. Van vrienden hoor ik dat ik meer dan soms een druk leven heb, zo ervaar ik het zelf niet. Misschien is dat het voordeel van werk doen waar je blij van wordt. Ik krijg er energie van, anderen worden al moe bij het idee.

Het is nu laat in de avond. Ik zit achter de computer omdat mijn hoofd nog vol zit met dingen die ik moet doen. Van mezelf vooral, omdat ik eerder mezelf heb verteld dat er heel veel dingen zijn die ik kan. En daar wil ik mezelf graag gelijk in geven, want ik denk dat ik dat ook heb. Of misschien ben ik niet eens zo overtuigd dat ik veel kan, maar wel dat ik veel en veel verschillende dingen doe. Of toch kan?  In elk geval ben ik nog niet door de mand gevallen. Niemand zegt: "Ida .... meisje toch... geloof je echt dat je dat allemaal kunt"? Niet dat er van de daken geschreeuwd wordt dat ik het wel kan, nee, meer zoiets van daar tussen. Denk ik. Ik kan veel, ik doe veel, ik vind veel dingen leuk. En dat is soms druk ja.

Schrijven is een van die dingen. Eenmaal achter de computer kan ik eindeloos met schrijven bezig zijn. Ik schrijf over mezelf, mijn kinderen, mijn jeugd, mijn werk en soms gewoon over dagelijkse dingen die me bezighouden. Ik schrijf brieven, blogs, artikelen en heb mijn eerste e-book klaar. Een echt boek, zo eentje die je uit de kast kunt pakken, is in de maak. Als ik genoeg tijd heb komt ie ook af!

Mijn tijd moet ik verdelen, he. Want je kan maar 1 ding tegelijk echt goed doen. Sowieso denk ik dat je altijd maar 1 ding tegelijk doen, als schakelen we soms snel van het een naar het ander waardoor het lijkt alsof we multitasken. Ik las een artikel over multitasken. Het gaat over een onderzoek uit 2014 en ik deel graag de link van NPOFocus met je. Het is een sprookje waar ik soms graag in geloof maar waarvan ik dus weet dat het ook niet meer dan een sprookje is.

Als ik dingen goed wil doen, moet ik me focussen op waar ik mee bezig ben. Regisseer ik een opera? Dan even alle lessen en trainingsacteren aan de kant. Geef ik les? Dan elke lesdag een halve dag rust nemen om goed voor te bereiden en in rust kunnen beginnen. Trainingsacteren? Graag en veel, maar alleen als de agenda echt ruimte heeft! Daar ga ik meestal wel soepel mee om hoor. Het is en een beroep waarbij soms last-minute gewerkt wordt, en dat kan (ik) als ik me focus. Liever niet in een periode waar ik veel andere dingen aan het doen ben. Ook iets wat ik geleerd heb en af en toe al toepas: nee durven zeggen om iets waar ik ja tegen gezegd heb echt goed te kunnen doen.

Maar terug over focus en tijd verdelen. Als ik mij op 1 ding focus blijven er veel andere dingen liggen. Niet alleen werk, ook mijn huis veranderd langzaam in een wat onordelijk onderkomen. Mijn administratie wordt een grote slordige hoop op mijn bureau, en op diverse andere plekken. Ik pak het op als de tijd er voor is, en ruim dan ook mijn tuin op, daar wil ik in de zomer in rust in kunnen zitten namelijk. De was, een schoon bed, boodschappen, hond uitlaten: de tijd is snel weer gevuld. 

TIME OUT

Dat heb ik soms nodig. Een time-out van het gejakker. Een time-out van al een paar jaar geen vakantie nemen.  Als ik time-outs ga nemen heb ik wel rust tijd. Maar zegt mijn kleine stemmetje: ook gaat dat dan ten koste van je tijd voor het boek... Een time-out van uitstel gedrag ... oeps, inzicht...

Ja, een time-out nemen is een goed ding, al moet ik die dan ook weer mezelf geven, want iemand anders doet dat niet voor me. Dat kan ik best zelf, en daarmee wordt het meteen ook weer een van de dingen die op mijn lijstje staan van dingen die ik kan...

Ik ben d'r maar druk mee. Ik geniet...

En ik weet ook heus wel dat er nog veel meer dingen zijn die ik gewoon echt NIET kan! Maar dat terzijde.

Mooi het?

handtekening-ida
Plaats een opmerking