Gezien worden

21 July 2020

kunstenaar  

foto IJONDA, performances met
Jolanda de Meester (kostuums)

Ik was in gesprek met iemand over "gezien willen worden". Wat is dat?  En waarom is dat belangrijk? Ben je dan niet enorm afhankelijk van een ander?  Door dit gesprek ging ik over nadenken en het houdt me nu al een paar dagen bezig.

Ik wil gezien worden, ik wordt blij van aandacht, van waardering Ik schrik er van als iemand boos tegen me doet, ik ben verbaasd als iemand me uitlacht of juist met me flirt. Ik voel me serieus genomen als iemand naar me luistert.

Daartegenover is er altijd een klein stemmetje aanwezig, mijn kritische ikje, die direct reageert op al die reacties en ze weer ter discussie stelt.
Blij? Heb je dat echt wel verdiend?
Boos? Hab je weer niet genoeg nagedacht?
Verbaasd? Ben je toch niet zo slim dan? Laat je je zo makkelijk in de maling nemen?
Serieus? Tot ze je doorhebben....

Dat kleine stemmetje dat ook steeds zegt: ja maar ze kennen je niet ECHT. Ik heb dus best veel behoefte om gezien te worden, maar de manier waarop men mij ziet keur ik vaak af.

Als ik vind dat anderen mij niet echt kennen, hoe komt dat dan? Wat laat ik dan zien? Blijkbaar niet wie ik echt ben, want anders zouden mensen me wel kennen. Dan keur is dus eigenlijk mijzelf af. Want men reageert op wat ik laat zien. Bovendien vind ik (ergens ver weg) dat ik niet afhankelijk zou moeten zijn van wat anderen vinden van mij. Door vooral te laten merken dat ik die (wel degelijk aanwezige) behoefte niet heb, zet ik dus vaak een masker op. Het gevolg is dat ik ook nog eens vaak bang ben door de mand te vallen, betrapt te worden op 'toch niet zoveel te kunnen als men dacht'. En die angst maakt weer dat ik een muurtje om mezelf heen zet, een muurtje dat voorkomt dat ik me geraakt voel. "GEEF ME GEEN AANDACHT" staat er met grote letters op.

Au. Dat is wel een pijnlijke realisatie. Muurtje. Masker. Gaat lekker Ida. 

Als ik gezien wil worden begint dat met mezelf laten zien. Pfft... Ik ga het proberen, ik wil dat je me kent, ik wil dat ik mezelf ken, mezelf leuk vind, mezelf zie. Ik wil mezelf zien. Nou. Dat lijkt me een mooi startpunt!

Zucht.

Mooi he?

handtekening-ida
Plaats een opmerking