"Ja maar hoe dan"

10 August 2016

dscf1442

Nederland is een land vol trainers en opleiders. Ik denk wel eens: je kunt het zo gek niet bedenken of er is een cursus voor verzonnen. Ik zag laatst een YouTube filmpje over hoe je effectief je vaatwasser in kunt ruimen. Vol enthousiasme beschrijft een vrouw niet alleen het proces van inruimen, maar ze komt ook met tips voor om zuiniger met energie om te gaan. Leuk en blijkbaar voorziet het in een behoefte. Er waren nogal veel views namelijk. 

Online is veel hulp te vinden. Het internet wordt meer en meer gebruikt als vraagbaak en ook daar wordt weer op ingespeeld. Er worden online trainingen aangeboden, soms echt heel handig, als ik bijvoorbeeld een computerdingetje niet weet. Stap voor stap word ik geholpen om mijn probleem op te lossen. Ik kan als ik wil via online filmpjes kapotte dingen repareren, heerlijke maaltijden maken, rijk worden, auto’s opknappen, mijn huis anders inrichten, en…. aan mezelf werken: een betere versie van mezelf worden. 

Ik kwam een website tegen waarbij je leert “helder en doeltreffend zakelijk communiceren, met hulp van online gesprekstechniek, conflicthantering en omgaan met agressie”. Op een van de pagina’s zag ik staan: “In de online training ‘Nu ik! (Assertiviteit voor beginners)’ leer je hoe je meer zelfvertrouwen uitstraalt, je grenzen aangeeft en eerlijk en open je wensen en meningen kenbaar maakt. Na deze training sta je beduidend sterker in je schoenen.”

Het klinkt prachtig en helpt vast heel veel mensen, maar ik mis iets wat voor mij essentieel is:

  • Hoe weet je wat het effect is van hoe je communiceert?
  • Hoe pas je het ook werkelijk toe in de praktijk?
  • Hoe ga je oefenen met nieuw gedrag zonder bang te zijn dat het fout gaat?
  • Hoe ga je om met de reacties van anderen op jouw veranderde gedrag? 

Niet alleen online, ook offline zijn er trainingen die de middelen en methodes aanreiken. Die zijn goed, zeker, maar: 
“Ja, maar hoe dan?” Hoe ga je dat doen en hoe blijf je het doen. Daar wringt het nogal eens. In je hoofd weet je het best… 

Daar kom ik graag in beeld. Als trainingsactrice ben ik het middel om je op al die elementen te laten oefenen. Of het gaat om een zakelijk gesprek of ander gedrag, of je wilt leren omgaan met agressie, of je team vooruit wilt krijgen, als je iets op een nieuwe manier wilt aanpakken, kan je dat oefenen zonder brokken te maken door een trainingsactrice in te zetten. Als je de kans krijgt je daarin te bekwamen zonder brokken, zeg ik: Doen! Met mijn collega’s en mij ervaar je waarom die nieuwe manier goed is. Krijg je zicht op het effect en dat geeft vertrouwen om het in de praktijk ook te gaan en blijven doen. 

Ervarend leren heet het. Ervarend leren in een veilige omgeving, waar fout niet aan de orde is omdat je aan het leren bent. Al doende ontdek je hoe het is om dat nieuwe gedrag te vertonen.
Het geleerde is op een dieper laagje gaan zitten dan alleen cerebraal. Want dat is het risico als je uitsluitend op online focust: je hersenen snappen het wel, maar doen is nog een volgende stap. 

“Ja maar hoe dan?” Ik zeg oefen. Oefen met een trainingsacteur.  

Weet je dat je ook kunt oefenen hoe je je sollicitatiegesprek wilt voeren? Of zorgen dat je goed voorbereid bent op dat belangrijke verkoopgesprek? En hoe je de (misschien wel lastige) collega of baas kunt aanspreken? En ook ontdekken hoe je speech overkomt, of waar je m nog zou kunnen aanscherpen? Ook daar kan je een trainingsacteur voor vragen. Je krijgt feedback op wat je doet en leert wat het effect is van hoe je het doet. Het helpt je om minder bang te zijn dat je misschien met je mond vol tanden komt te staan.  

"Zo dan" dus.




Plaats een opmerking