Modellenwerk

12 November 2017

 IMG_1965

Wat roept dit woord op? Ik vroeg om mij heen, en de meeste reacties gingen over de mannequin die op de catwalk haute couture showt. Een logische associatie.
Ik heb dat nooit gedaan, nooit de ambitie gehad om dat te doen ook. Vroeger vond ik mezelf niet mooi genoeg (wie wel, overigens? meestal kan je pas later terugkijken en zien dat dat wel meeviel). Catwalk en shows lopen, daar had ik ook een oordeel op. Daar hoefde je niet slim voor te zijn vond ik, dacht ik. En aangezien ik graag voor slim werd aangezien, hopend dat dat ook zo was, zou ik niet kiezen voor iets wat mijn eigenwaarde naar beneden zou halen.
Ook hier heeft voortschrijdend inzicht wel wat van dit beeld bijgesteld.

Toch doe ik wel modellenwerk. Huh? jij, Ida? Ja. ik. Op een andere manier en misschien moet ik het beter formuleren. Ik werk met modellen. Ja. Dat klopt meer. Ik werk met modellen, al zijn dat weer niet de catwalk dames en heren. "Mijn" modellen zijn de middelen die in trainingen worden ingezet om mensen bewust te maken. En daar zijn er nogal wat van.

Het woord model staat voor 'voorbeeld'. Het model geeft een voorbeeld van hoe iets zou kunnen zijn. Zoals de mannequin dat op de catwalk en in de modebladen doet, zo doet de maquete dat om een idee te geven van de uiteindelijke uitvoering. In de wiskunde is het een systeem dat de werkelijkheid zo goed mogelijk representeert. Een model staat voor standaard, toonbeeld, voorbeeld.

Tijdens communicatie en gedragstrainingen wordt gewerkt met modellen. Geen modellen die vertellen hoe het moet, maar die inzicht geven in hoe dingen in elkaar zitten en hoe je daar mee om kunt gaan. Er zijn veel verschillende modellen, en in allen komen weer vergelijkbare elementen terug. Ik hoor collega's roepen: " "Nou, dat is duidelijk ouder-kind, dat werkt voor geen meter" vertelt me dat de Transactionele analyse is gebruikt. O, typisch blauw!" dan weet ik dat ze vanuit het DISC model praten. Bij rood of groen kan het ook gaan over De Roos van Leary. "Boven links, heel concurrerend. Of is het tegen, ik ervaar het als aanvallend" De Roos van Leary laat variaties in gedrag zien. Het staatje hieronder geeft voor mij als actrice meteen wat inzicht in welke soorten gedrag ik kan inzetten als in een training met De Roos wordt gewerkt.

Roos van Leary

Overigens is de C van de DISC een heel andere C dan die van het ABC model. Staat de C bij DiSC voor het correcte en consciëntieuze type , bij ABC staat de C voor Consequenties: wat zijn de gevolgen van gedrag. Het is wel handig om het onderscheid te kennen.

Andere modellen die gebruikt worden zijn Belbin, die 9 teamrollen kent. De rollen vullen elkaar in principe aan en versterken elkaar. Een team waarin alle rollen te herkennen zijn heeft grote kans een sterk team te zijn. En kortgeleden volgde ik een workshop over karakterstructuren. Die geven inzicht in gedrag dat in de vroege jeugd bij gevoelige kinderen is gaan vastzitten in hun systeem, en wat ze tot late leeftijd vast kunnen houden. Het (her)kennen van de structuren en het gedrag dat daarbij hoort levert vaak een schat aan infomatie op, waar ik als actrice op kan reageren en mee kan spelen. De koppeling kunnen maken met de verschillende trainersmodellen maakt dat ik adequaat spel kan geven, zodat voor de deelnemer de theorie voelbaar en inzichtelijk wordt : modellenwerk dus. Ik werk met modellen. Van deze soort. Ze zijn ook voor mij een houvast, een inspiratie, een instrument, een spelingang.

Als je met mij wilt werken ga ik graag met je in gesprek over jouw invalshoek, zodat ik bij jou passend modellenwerk kan leveren. Zonder catwalk.

handtekening-ida




Plaats een opmerking