NIVEA

06 Maart 2017

hand-461655_1920

Afkortingen zijn een handig ezelsbruggetje om iets te kunnen onthouden. 'NIVEA" is zo'n ezelsbrug en staat voor NIET INVULLEN VOOR EEN ANDER.

Als we luisteren naar wat een ander zegt denken we soms al te weten wat de ander bedoelt. Uit ons eigen referentiekader krijgen we gedachtes en beelden die voor ons bij het onderwerp aansluiten. Stel iemand zegt "Wat een grote klus om te doen". Wat jij er van zou vinden als JIJ die klus zou doen, kan maken dat je invult wat je denkt dat de ander met deze opmerking bedoelt.  Dat kan varieren: "Als je het niet aankan wil ik je wel helpen", "Ja, het is eigenlijk te veel" of "Nou, dan zeg je toch nee". Dit soort reacties hoeven echter niet hetgeen te zijn waar de ander het over weet.

Leer jezelf om vragen te stellen aan de ander om duidelijk te krijgen wat hij bedoelt. Gebruik vragen waarbij je geen eigen invulling gebruikt ('Wat bedoel je' in plaats van 'Bedoel je dat .. " of je eigen verhaal meeneemt ('ja ik heb ook eens zo'n grote opdracht moeten doen'). Het is zijn verhaal, niet het jouwe.

Vraag om verheldering zonder in te vullen, dat verheldert de communicatie. Clean language: NIVEA
Plaats een opmerking