Repeteren

23 December 2022

penalty-gdea518ecd_1920 

Het woord repeteren betekent herhalen, herhalen en nog eens herhalen. Net zo lang tot het zo gewoon voelt, dat het lijkt alsof je nooit anders hebt gedaan.

Als ukkie repeteerde ik het opstaan en weer vallen, opstaan en vallen en weer op, om uiteindelijk stap voor stap te gaan lopen. Nu hoef ik er niet meer over na te denken. Meestal dan, als ik niet fit ben bemoeit mijn hoofd zich er nog wel even mee, maar dan meer vanuit de gedachte dat blijven liggen misschien wel zo prettig is.

Leren fietsen ging ook met vallen en weer opstaan. Ik herinner me mijn val van de fiets, waarna mijn vader zei: 'nu weet je hoe je moet afstappen'. Daar was ik het als kind niet mee eens, maar hij had wel gelijk. Ik ben sindsdien afgestapt en niet meer gevallen. Zo ploeteren we ons al repeterend door nieuwe dingen heen. De eerste autorijles was ik supertrots dat ik al 80 durfde rijden. En dat terwijl ik ook moest nadenken over remmen, schakelen, spiegels, medeweggebruikers, borden en ga maar door. Het is grappig om te merken dat dat gaandeweg steeds meer een automatisme wordt.

Niets wat ik leer in het leven komt zomaar aanwaaien. Ik moeten er iets voor doen, en soms schuurt het enorm omdat ik het nog niet beheers. Dat is de lastigste periode. Nog veel moeten oefenen om goed te worden, en om te kunnen vergeten dat het aan het begin zo lastig was.

Ik studeer weer een stuk in, da's best een tijd geleden. Het snappen van de tekst, die geloofwaardig uitspreken, weten waarom ik het zeg, reageren op hoe de ander de tekst zegt. Pffft, het is weer schuren! Ik beheers het nog niet. Het is herhalen, herhalen, herhalen, tot vervelens aan toe, als een soort strafwerk bijna.

'Daarvoor heet het repetitie', zeg ik vaak tegen anderen, 'het hoeft nog niet perfect want je bent nog aan het ontdekken'.
Gek he, zo logisch als dat klinkt en zo waar als het is, zo voelt het toch niet. Ik vind het schuren en dat is niet mijn favoriete gevoel. Ik weet dat repeteren me helpt, maar o wat wil ik het graag gewoon goed doen en alles kunnen.
Hoewel het waar is, zal ik een volgende keer hoop ik iets meer ook begrip hebben voor deze worsteling die repetitietijd heet, als mensen me vertellen hoe lastig het is.

Repeteren is herhalen. Net zo lang herhalen tot het gewoon is geworden, en niet meer dan logisch om het zo te zeggen (of doen).

't Is me wat (en stiekem vind ik t ook leuk hoor).

handtekening-ida

Dingen die ik leer probeer ik ook in mijn lessen in te zetten. Meer weten over mijn lessen? Ga naar workshops en trainingen op mijn website voor een overzicht van het hele aanbod
Plaats een opmerking