Weerstand

08 July 2016

weerstand

Als je een in de groep deelnemers merkt dat er weerstand is tegen het oefenen met een trainingsacteur probeer dat dan niet weg te nemen. Vertel niet dat "het wel meevalt", want dat weet je niet van tevoren. Vertel wel aan je acteur dat je de weerstand in de groep hebt bemerkt. Vertrouw er op dat een goede acteur genoeg in huis heeft om daar professioneel mee om te gaan.

Mijn ervaring is dat, als ik in mijn introductie helder ben over dat oefenen niet meer dan oefenen is, dat het niet gaat over goed of fout, maar over ontdekken, dat een eerste drempel al wat lager lijkt. Door mijn stem te horen, mij te horen vertellen dat ik er ben om te helpen geef ik een eerste indruk over mijn aanwezigheid. Door eerst te oefenen met mensen die die weerstand niet hebben geef ik inzicht in hoe ik werk.

Mijn doel is vertrouwen winnen, om hen optimaal de kans te geven om voor zichzelf iets uit de training te halen, door te oefenen. Dat gaat nooit werken als ik ga pushen. Ik zeg altijd: Laat het zijn en heb er geen oordeel over. Ik maak maar zelden mee dat de weerstand aanhoudt.

signatuurPlaats een opmerking