GRATIS 10 TIPS OVER HET WERKEN MET EEN TRAININGSACTEUR |
Vraag hier gratis het e-book '10 Tips over het werken met een trainingsacteur' aan en ontvang meteen mijn maandelijkse nieuwsbrief "Tips en Weetjes over Trainingsacteren". |
|
Regie
2015
Met TGvanStraaten uit Amsterdam heb ik de voorstelling Just a perfect day gemaakt. Muziek en tango gecombineerd met scenes over wat er zoal op een dag kan gebeuren. Vier mannen en een vrouw stoeien met de dingen van de dag. De voorstelling zapt als het ware van de ene naar de andere situatie, en speelt zich af in een cafe achtige setting.
2014
Met toneelgroep Genesius uit Haarlem maak ik momenteel het stuk Familiezaak. In 2007 bracht ik dit al in Utrecht op de planken. Destijds geen makkelijk proces door heel veel omstandigheden, en al die tijd het toch wel hangen. Genesius wilde de uitdaging wel aan. Familiezaak gaat over een gezin waarin één van de familieleden transgender was en nu vrouw is geworden. De impact die dat heeft op de rest van de familie dendert nog lang na. Dochter Lotte wil dat de familie zich weer verzoend, en nodigt hen allen uit op haar verjaardag. Een mooie gelegenheid om haar geliefde aan de familie voor te stellen. Maar of dat werkelijk loopt zoals ze wil?
2013
Met toneelgroep Thalia uit Haarlem heb ik de voorstelling "Wat is daarop uw antwoord" gemaakt. Deze voorstelling gaat over verwachtingen en de aanname dat iedereen wel weet wat er bedoeld wordt als je zegt: "doe eens normaal". Met de 18 spelers heb ik improviserend aan een avondvullende voorstelling gewerkt die met veel humor in Theater Nieuw Vredenhof in Haarlem heeft gestaan. De verrassende wendingen gaven veel plezier in het spel en de afwisseling met muziek en film maakten het tot een afwisselend feest. Of niet, want helemaal normaal was het niet te noemen.
2012
Na een periode van improviseren en ontdekken heb ik met theatergroep BenNieuwd opnieuw een eenakter gemaakt. "Vanwege Willem" gaat over de waarachtigheid van vriendschap. Als de het belangrijker is om vrienden te hebben dan om vrienden te zijn wordt de voorbereiding naar een samenzijn . Als blijkt dat het toch niet voldoet aan de verwachtingen kan je bijsturen, maar of dat overeind houdt waar je mee begon is maar de vraag. Jacqueline Pot en Remko Zweije duiken in de finesses van vriendschap. Deze voorstelling heeft de premiere in Amsterdam beleefd, waarbij zij met zowel de publieks als de juryprijs werden beloond. Het enthousiasme van het publiek was zo groot dat de voorstelling direct is ingekocht door Theater Kleintje Kunst in Hilversum (tweemaal in 2013). In november was BenNieuwd onderdeel van de Roze Kunstlijn in het Figee Innovatie Theater op 3 en 4 november 2012.
2011
De voorstelling Kaas en Sushi stond succesvol in de bovenzaal van de Stadschouwburg in Haarlem. Twee avonden kreeg het publiek in een restaurant opstelling zowel karaoke als het verhaal van de bediening te horen. Tussendoor werd nog gezamenlijk Origami geoefend en ook de kaas en sushi smaakte goed. De verschillen tussen de culturen maakten dat er bizarre wendingen in het verhaal kwamen. Een onvoorspelbaarheid die metafoor staat voor de verschillen tussen Japan en Nederland.
2010
"Zo echt als ik het wil" is een eenakter in ontwikkeling. Theatergroep BenNieuwd met spelers Jacqueline Pot en Remko Zweije laten een deels vastgelegde en deels geimproviseerde voorstelling zien over de maakbaarheid van de wereld, de aantrekkingskracht van gebakken lucht.
Theatergroep Pril met "Binnenstebuiten" krijgt een vervolg met speelsters Petra Beelen, Sharita Jiawan en Martine Werners.
Toneelgroep Arti uit Amsterdam vroeg mij te regisseren samen met collega Vera IJfs. Een onderliggende vraag was dat zij graag verjonging in de spelersgroep wilden. Daarom maakten wij een generatiestuk.
"O mam" gaat over de generatieslange gevolgen van een traumatische ervaring. Veranderingen in verschillende levensfases, gedachten en kinderspel zijn de aanleiding om het spel van de familie te spelen.
Vier dochters gaan elk op hun eigen manier om met de onzekerheid over hun bestaansrecht. Zowel in relatie tot hun moeder als hun dochter worstelen zij. Een worsteling die op het verjaardagsfeest van oma onontkoombaar tot een ontlading leidt. Zo spelen zij het spel dat familie heet tot het niet meer leuk is. O Mam stond in Amsterdam en Haarlem in het theater.
2009
"Nood" begon vanuit samenwerking tussen de regie-opleiding Utrecht en de schrijversopleiding Amsterdam. Met het stuk van Karen Lagendijk in handen ben ik aan het werk gegaan. Voor een belangrijk deel zijn er in overleg met Karen aanpassingen aan het script gemaakt om het stuk theatraal interessanter te maken. Het stuk gaat over hoe mensen in frustratie over gemiste kansen blijven hangen en continue gericht zijn op het bewijzen van hun waarde. Daardoor wordt de strijd belangijker dan de inzet, de zoon. Resultaat is dat er alleen verliezers zijn.
Een indrukwekkende rol van de jonge Eli Ahlers als Ben, omdat hij geen tekst had en toch met zijn spel overtuigde. De strijdbare "vader" Rene Snoeks, eigengereide "moeder" Jacqueline Pot en de onaangekondigd meegenomen "vriendin van vader", Ilja Verhagen zetten elkaar steeds verder op scherp in een langzaam onderlopend vakantiehuisje. Met dramatische gevolgen.
Dit stuk is gespeeld in Haarlem, Amsterdam en Utrecht.
"Binnenstebuiten" is een eenakter die gaat over belemmerende overtuigingen. Wat houdt je tegen om te doen wat je werkelijk wilt doen. In een supersnel proces met improvisaties op dit thema is deze eenakter ontstaan. Inbreng van de speelsters Rhaina Lourens, Lonneke Siegers en Mirjam Schilte en de samenwerking met regieassistent Martine Werners resulteerden in een spetterende voorstelling in het jubileumfestival van het Polanetheater. De voorstelling ontving de bekroning van beste voorstelling van de avond. In 2010 wordt deze voorstelling met 3 andere actrices voortgezet.
2007
Al tijdens het volgen van de regie-opleiding voor amateurtheater in Utrecht begon ik met regisseren. Het eerste stuk in 2007 heb ik gemaakt vanuit het thema Transseksualiteit, en met name wat dit betekent voor de naaste familieleden.
Een Familiezaak werd opgevoerd tijdens het Midzomergrachtfestival in Utrecht. Initiatiefneemster Alice Verheij, schrijfster/regie-assistent Ellen Boekelaar en de organisatie van het festival hebben mede gezorgd dat dit stuk op de planken kwam. Een enorme prestatie van actrice Claudia van Rooij om de transseksuele Christa te spelen. "Broer" Peter Boekelaar, "dochter'Petra Beelen, de "ouders" Alfred Heppener en Annette van Soest, 'vriend" Wouter van der Valk en "buurvrouw" Arna van der Sloot gaven de kijker een impressie van hoe complex transseksualiteit en de strijd om de eigenheid is.