APK Shared Decission Making
GRATIS 10 TIPS OVER HET WERKEN MET EEN TRAININGSACTEURVraag hier gratis het e-book
'10 Tips over het werken met een trainingsacteur' aan en ontvang meteen mijn maandelijkse nieuwsbrief "Tips en Weetjes over Trainingsacteren".

E-book

Training gevolgd over Shared Decission Making?

Gedeelde besluitvorming in de praktijk toch lastiger dan je denkt?


Trainingen over Shared Decission Making worden met regelmaat aangeboden. In onderzoeken wordt aangetoond dat, wanneer de cliënt of patiënt zich (mede) verantwoordelijk voelt over zijn behandeling en gezondheid, het effect op therapietrouw en tevredenheid over de behandeling groter is, dan wanneer de keus werd opgelegd. (In de cursussen Shared Decission Making wordt dit met cijfers onderbouwd). Vervolgens wordt stap voor stap aangereikt op welke manier deelnemers het gesprek hun cliënt/patiënt kunnen voeren om hen te helpen een weloverwogen keus te maken. De arts/coach/therapeut vindt zo een manier van werken om gezamenlijk tot beleid te komen dat bij de cliënt/patiënt past.

Bij niet-preferentiegevoelige behandelingen werkt deze gesprekstechniek niet alleen gunstig voor de cliënt/patiënt, het effect is ook dat de relatie met de arts/coach/therapeut als positief wordt beoordeeld. In het verlengde daarvan verkleint het ook de kans dat klachten worden ingediend omdat de cliënt/patiënt niet tevreden is over de behandeling/therapie.

Reden genoeg om je deze gesprekstechniek eigen te maken.

Echter: de praktijk is weerbarstig. Na verloop van tijd bestaat de kans dat oude patronen de kop weer opsteken. Omdat er te weinig tijd was om echt met de materie te oefenen, of door tijdsdruk of nog onvoldoende kennis. De training herhalen zou dan een optie zijn, maar daar wordt niet snel voor gekozen.

Mensen geven vaak veel aandacht aan het onderhoud van hun huis, auto enz. Er is ook vaak vakinhoudelijk aandacht voor bijscholing. Maar toch in de praktijk te weinig voor de noodzakelijke APK. Met regelmaat nog eens opfrissen waar het ook weer over ging, oefenen, oefenen, oefenen zonder brokken.

Zoals je je auto laat nakijken om meer zeker op de weg te zijn, zo zou je je communicatietools regelmatig moeten kunnen aanscherpen om in de praktijk vaardiger de gesprekken te voeren. En dat kan bij ons!

Quote:

Ik wil jullie enorm bedanken voor de training van gisteren. De verheldering en directe feedback waren precies wat de meesten van ons nodig hadden. We kunnen weer een tijdje voort en zoals gezegd acht ik de kans dat we weer eens een beroep op jullie zullen doen groot. Nogmaals bedankt en veel succes.

Siebrand Zoethout
Fysiotherapeut

Gezondheidswetenschapper, MSc
Paramedisch centrum 
Deventer Ziekenhuis

Sinds 2017 bieden wij, Astrid Onderwater en Ida van de Lagemaat, de mogelijkheid aan om nog eens te oefenen met de materie. Dat kan in een dag, of een halve dag, net waar de vraag ligt. En die is aan u!

De APK wordt op maat gemaakt. Na een korte herhaling van opbouw van deze gesprekstechniek gaan we over tot oefenen. 

Interesse in een SDM-APK in uw organisatie? Mail naar info@improduct.nl voor informatie en offerte-aanvraag. Binnenkort kunt u op deze site zelf het aanvraagformulier invullen.